Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Děkuji za shovívavost. Snad i další díly budou "zajímavéR^".

1 1
možnosti
JB

J39i36r97i 24B35o33r

27. 9. 2018 14:42

Naši sousedi v Bavorsku na něj dodnes vzpomínají.Ve městě Furth im Wald se dodnes každý rok slaví porážka husitů.Slavnost se jmenuje "zkrocení zlé saně".V okolí města Waldmunchen je několik vesnic které založili husitští nájezdníci. Dodnes říkají obyvatelům těchto vesnic "husiti". Tyto obce se vyznačovaly všeobecně větším nepořádkem než bylo v Bavorsku zvykem. Bavoráci říkají"nepořádek jak v české vesnici".

3 3
možnosti
Foto

Čtu s velkým zájmem a těším se na další díly Vašeho seriálu R^R^R^

10 3
možnosti
Foto

Děkuji za podporu, seriál je již v podstatě dokončen. Předběžně plánovaných 5 až 6 dílů bych rád předložil čtenářům v příštích deseti až čtrnácti dnech.

0 1
možnosti
SB

Na rozdíl od autora se domnívám, že Jan Žižka vynikajícím vojevůdcem byl.

Tím neříkám, že ho považuji za kladnou postavu našich dějin. Někteří géniové dali svou genialitu do služeb věcí pozitivních, jiní do služeb věcí negativních, což je řadí na opačné strany spektra morálky. Naprosto neuznávám to, co říkají někteří lidé, že když někdo někoho kritizuje, tak oni odpovědí "ale bylo to geniální" nebo "až dokážete desetinu toho, co dokázal on, tak potom ho kritizujte". Geniální člověk může být i lump.

Ale genialita je prostě genialita, a tak si nemyslím, že po téhle stránce máte pravdu, když Žižkovo vojenské mistrovství zpochybňujete. .

3 0
možnosti
Foto

K Žižkově válčení se dostaneme ve 4. nebo 5. dílu. Materiálu k diskuzi bude dost a sám jsem zvědav na odezvu.

3 1
možnosti
JH

J74a20k49u21b 17H19o98z14a

27. 9. 2018 13:31

Víte, on je Žižka dokonce i na západě považován za jednoho z mála neporažených velkých vojevůdců. Možná byste to měl psát v angličtině a poučit je.

Např:

https://www.warhistoryonline.com/medieval/jan-zizka-blind-undefeated-general-hussite-wars.html

4 0
možnosti
Foto

Karma.Jen mám obavy.že nový "historický" film z dílny pana Jákla nám objasní takové detaily z Žižkova života,že se budeme všichni divit...;-)

4 0
možnosti
Foto

Panu Jáklovi fandím a na samotný závěr seriálu bych se chtěl zmínit i o jeho "Janu Žižkovi".

1 0
možnosti
JS

Ve svém článku píšete, cituji: "Ani Karel IV. nebyl obdařen fantazií, která by mu vykouzlila apokalyptické obrazy zmaru, pálení, boření a vražd."

Obávám se, že vidíte Karla IV. poněkud růžověji, než byla skutečnost. Byl to velký panovník, ale velcí panovníci dělají velké chyby. Karel IV. například bohatě využíval středověkého zvykového práva a používal Židy jako zboží a opakovaně dával Židy do zástavy – jako nějakou věc. Například roku 1349 Karel zastavil frankfurtské Židy a dostal za ně odpovídající finanční částku. Jenže ty peníze nevrátil. Měšťané si pak své peníze přišli vybrat tím, že zkonfiskovali veškerý židovský majetek. Byl z toho strašlivý masakr. Taktéž v roce 1349 věnoval císař Karel IV. markraběti Ludvíku Braniborskému "tři domy nejlepších Židů brzy po tom co budou pobiti". A opět v tom samém roce, přesněji 16. listopadu 1349, císař Karel dovolil norimberským měšťanům srovnat se zemí židovskou čtvrť a na všechny zločiny s tím spojenými předem vyhlásil amnestii. Bylo povražděno téměř 600 Židů. Obávám se, že činy císaře Karla, ve smyslu "zmaru, pálení, boření a vražd", překonaly jakoukoli fantazii.

Právě Karel IV. doslova "zadělal" na problémy, z nichž vyústila husitská revoluce. Místo aby včas rozpoznal, jak ubíjející je pro stav státu dramaticky rostoucí majetek a moc církve, ještě tuto situaci podporoval. Stačí vzpomenout jeho nekritické dary církvi nebo nákupy předražených "svatých ostatků". Za kdejakou vyvařenou drůbeží kost vydávanou za prst svatého Jelimana platil pohádkovým jměním. Vytvořil podmínky, ve kterých se církevní úřady získávaly dražbou – kdo dal víc peněz, získal úřad. Je pochopitelné, že každý takový církevní hodnostář se pak snažil o co nejrychlejší návratnost své investice, která by dnes odpovídala ceně kosmodromu. A tak "zmáčkl" všechny poddané, kteří v jeho úřadem ovládaném území žili. A to je počátek husitské revoluce.

Jan Žižka byl a je rozhodně větším vojevůdcem, než Vy investičním poradcem.

10 1
možnosti
SB

K Vaší poslední větě se nevyjadřuji (neznám pana autora a nevím, jak je zdatný coby investiční poradce), ale že Karel IV. zadělal na problémy, s tím souhlasím.

Kvůli té poslední Vaší větě to vyjadřuji slovy. Kdyby tam ta poslední věta nebyla, dal bych jednoduše kladný bod, už bych nic nepsal a bylo by to.

A měl jsem i v úmyslu to napsat sám, ale čekal jsem, až nad prvním mým příspěvkem bude nějaký jiný, aby tam nebyly dva příspěvky téhož člověka. A když jste to napsal vy, tak už to psát nemusím. Navíc jste to napsal mnohem lépe, než bych to napsal já, protože já o tom vím jen to základní, tedy že Václav - Karel podporoval církev natolik, až to zadělalo na pozdější problémy, ale ty podrobnosti, kde, kdy, jak a co se stalo, bych napsat neuměl.

8 0
možnosti
SB

A teprve 20. století nám umožnilo odhalit, že táborský hejtman měl krevní skupinu A.

...............................

Aniž bych jakkoli zpochybňoval zbytek článku, tak tato věta je poněkud nelogická.

Teprve ve dvacátém století byly krevní skupiny objeveny, takže dříve to odhaleno ani být nemohlo. A toto mé konstatování nemá souvislost s osobou Jana Žižky, nýbrž s lékařskou vědou.

3 0
možnosti
Foto

Máte pravdu, správnější by bylo napsat " teprve druhá polovina 20.století". Příště budu pozornější. Děkuji za upozornění.

2 0
možnosti
JZ

Zasloužená karma za netradiční pohled na historii. R^:-)

10 4
možnosti
Foto

Děkuji za podporu, ten netradiční pohled se ještě projeví, až se dostaneme Žižkovým bitvám.

5 1
možnosti
Foto

Inspirován perexem Vašeho blogu jsem si ověřil, že na Wikipedii heslo "Jan Žižka" je rozvedeno v 35 jazycích. Monografie v angličtině vyšla v r. 1875.

2 0
možnosti
  • Počet článků 96
  • Celková karma 26,17
  • Průměrná čtenost 1980x
Investiční poradce, sběratel, důchodce. Autor knihy Důvěrná zpráva o Janu Žižkovi z Trocnova.

Seznam rubrik