Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PL

P10e74t59r 43L28a20n77g71e37r

30. 9. 2017 14:34

Ono to je velmi slozite tema. Uz jste treba nezminil Nemce, ale i ostatni, kteri neuposlechli mobilizace. Podle casopisu Valka do to miry, ze to ohrozovalo funkcnost napr. zenijniho vojska. Navic z pohledu tehdejsi politiky narodnostnich statu bychom patrne byli pred svetem agresory my, zatimco Nemecko se stavelo do role ochrancu. Rozhodne to tehdejsi politici ve vedeni naseho statu nemeli lehke. Mozna jen z pohledu narodni hrdosti stalo za to se branit, ale ani tak neodsuzuji dr. Benese a dalsi. Jinak je vas clanek dobre napsan a jsem rad, ze to smutne vyroci vzpominate.

2 0
možnosti
Foto

Děkuji, smyslem článku bylo připomenout smutné výročí a varovat před opakováním starých chyb a postojů, viz dobrá poznámka p. Rečka výše.

1 0
možnosti
LV

Včera jsem byl na Haničce, na Anenském vrchu, prošel si stezku podél opevnění, a ptal se sám sebe na totéž. A myslím, že tehdy se Beneš rozhodl správně. K čemu by bylo dva tři dny bojovat, ztratit spoustu životů v předem prohrané válce?

Ono by nám šlo,posílat jiné do války, abychom se mohli cítit hrdě. Ale šel byste Vy? Šel bych já?

V prosinci 1981 jsem byl na vojně, Na tu sobotu nezapomenu. Pískli poplach,ale jen pro moje auto - spojovací R3Áčko náčelníka štábu divize. Ve zbrojáku jsme vyfasovali zbraně a dva zásobníky ostrých (to se nikdy předtím ani potom nestalo) a vyrazili jsme k polským hranicím.

Naštěstí se neopakoval rok 1968,od Těšína nás poslali zpět, aleten pocit nezapomenu. Doopravdy jsme jeli do války. Už to zažít nechci.

1 4
možnosti
RJ

R58a65d10e10k 96J20a93r19o74š

30. 9. 2017 14:15

Kdybyste tohle nahlas prohlašoval v září 1938 v nějaké české hospodě, tak vás chlapi roztrhnou jak hada a letíte s kopancem do zadní části těla střemhlav ze dveří...

3 0
možnosti
VS

Pokud mluvíte o občanech, zapomněl jste se zmínit o třech milionech Němcích. I ti byli občany a ke všemu tam kde bylo opevnění.:-)

0 0
možnosti
Foto

Vztah k českým Němcům patří k těm chybám politiků, které jsem zmínil. Němců byly tři miliony, ale ne všichni sympatizovali s nacismem a při rozumnější vládní politice jich mohlo být ještě méně.

4 0
možnosti
Foto

Poznamkou o Masinech padl clanek na dno, skoda....

3 1
možnosti
Foto

Ano, je to škoda, protože jinak s článkem souhlasím

2 1
možnosti
JL

Souhlasím.R^ Nikdy bychom se nedostali do této potupné poraženecké role.

Jenom chci připomenout, že velkou zásluhu má na tom prezident Beneš. Jak i na pozdější vývoj událostí. Doporučuji knihu prof Dr. Kalvody - Z bojů o zítřek.R^

7 0
možnosti
JL

Ještě douška. Měl jsem možnost mluvit s obránci pevností, které museli opustit,

a musím říci, že to byla pro ně asi největší životní potupa.

3 0
možnosti
RJ

R31a44d81e73k 87J21a45r97o73š

30. 9. 2017 12:46

Naprosto jednoznačný souhlas a karma R^

Kromě již zmíněných argumentů nutno podotknout, že německá vojenská generalita považovala útok za velký hazard a reálně plánovala odstranění (atentát) Hitlera.

Navíc, i v případě války bychom přišly zřejmě jen o Sudety a protektorát BuM by nevzniknul...

5 2
možnosti
ZH

Chteli Hitlera odstranit pokud by doslo k valce, kdyby Britanie a Francie byla na Ceske strane. Tedy doslo by k valce na vice frontach, kterou by nemohli vyhrat. Nikoliv kvůli valce proti samotne CSR. V pripade valecnyho konfliktu jen s CSR by se historie mohla ubirat uplne jinam a samostatne Ceskoslovensko v pozdějších konturách by mohlo prestat existovat definitivne.

0 0
možnosti
ZB

Karma.Jako příklad bych ukázal na Finsko,také bylo opuštěno všemi spojenci a zustalo proti ohromné přesili Rudé armády uplně samo.Přesto první fázy války dokázalo vyhrát.Tak se bojuje za vlast.Na druhou stranu musím uznat,že Finové byli přece jen v jiné situaci než my,na svém uzemí neměli dvoumilionovou už zfanatizovanou pátou kolonu nepřítele,ani další nepřátele kolem dokola,nebo nacionalisty čekající na šanci rozbít společný stát...

8 0
možnosti
RJ

R56a15d29e65k 37J58a78r48o31š

30. 9. 2017 12:49

Připomenul bych i příklad Izraele a jeho války na nezávislost v r.1948-49, kdy byl též ze všech stran obklíčen a přesto úspěšně vzdoroval...

2 0
možnosti
Foto

Myslím si, že pan autor kromě V. Británie a Francie naprosto správně poukázal i na tehdejší Hitlerovy spojence Polsko a Maďarsko.

0 2
možnosti
  • Počet článků 96
  • Celková karma 26,17
  • Průměrná čtenost 1980x
Investiční poradce, sběratel, důchodce. Autor knihy Důvěrná zpráva o Janu Žižkovi z Trocnova.

Seznam rubrik