Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

zrada od spojenců to rozhodně byla:-/

ale kolik lidských životů to možná zachránilo nemluvě o tom, že Praha je díky tomu jedno z mála středoevropských měst které nebylo bombardované a tudíž je autentické

2 0
možnosti
BV

Paní Palkova

Praha přeci byla bompardovaná - spojenci!

Pakud snad nevěřite, tak se podívejte na Emauzy - původní gotické věže vzaly za své právě při náletu.

0 0
možnosti
NM

...víte už z principu nemám rád názory na stav věcí před 50 nebo 80 lety s dovětkem co by kdyby což se hodí lidově každému do krámu ve svém názoru a to u všeho...!!

2 0
možnosti
Foto

Nelze jinak. Máme - li se vyvarovat chyb předků, musíme nahlížet dějiny i tímto způsobem.

2 0
možnosti
Foto

Já Vám opravdu nerozumím! Rv

Nejprve píšete, že lidé tehdy splnili svou povinnost mobilizací (mimochodem precizně a s velkým odhodláním provedenou!), pak napíšete, že politikům nelze nic vyčítat (také nevím, co tehdy měli dělat jiného) a nakonec to završíte tím, že tím, že jsme se nebránili v beznadějném boji, tak jsme údajně získali "pověst zbabělců". 8-o ;-€

Mimochodem - podíval jsem se znovu na Goebbelsovy deníky z tehdejší doby a vybírám jeho některé poznámky:

1) 30.8.1938 - "Henleinův šéf propagandy Jutler z Prahy podává zprávu, že se u Čechů probudil starý duch Husitů a bojovali by na život a na smrt, kdyby k tomu došlo!"

2) 24.9.1938 - "Češi mají poslední slovo před dramatickým koncem. Praha žije v dokonalé iluzi - Věří ve francouzskou, ruskou a dokonce anglickou pomoc. Ubozí idioti!"

3) 28.9.1938 - "Wilson couvl a chce vyjednávat."

4) 29.9.1938 - "Takže čtyřstranná schůzka v Mnichově. Obrovský význam ....pro nás!"

5) 1.10.1938 - "Celá cizina se utápí v blaženosti. Slovo "Mír!" je na všech rtech. Svět je naplněn prudkou radostí. .... Nyní stojí Praha před těžkou otázkou: Jak to říct svým dětem?"

Myslím si, že je zcela zřejmé, že v žádném případě jsme tehdy neměli pověst zbabělců! Za zbabělce plné appeassementu a zrádce tehdy byli úplně jiní! My ne! Nakonec naši imigrantští piloti to v následném boji o Británii také zcela jasně ukázali!

4 1
možnosti
Foto

Tápu a marně hledám, kde jsem napsal, že politikům nelze nic vyčítat. Z mého článku vyplývá pravý opak / první odstavec pod perexem, předposlední odstavec článku/.

0 0
možnosti
Foto

Pavel Tigrid kdysi pravil, že nám ten Mnichov a následné události zůstaly jaksi zaryty v národní povaze a dodnes s tím máme problém.

S moudrým mužem souhlasím.

Takže karma..R^

7 0
možnosti
MB

1) Proti Hitlerovi, bránit jsme se měli - ovlivnilo by to lépe, charakter národní povahy

2) Bylo by dobré někým sepsat blog - zda se dá a jak !?, bránit totalitě od r. 1948 ...

Jistě, dnes u kláves PC se vše vidí jinaj a snadněji formulují rady knížecí. Nicméně naše dějiny jsou v podstatě o tom, že pořád někdo bude vládnout - tak se mu podvol . Přežiješ a i výhody nabereš. Ti ostatní, jsou pak šílenci a teroristé ... :-)

4 0
možnosti
Foto

Charaktery mnohých prověřila II. WW, a více, než rozpad I. republiky, či její případná voj. porážka. Bez toho by totiž ani ČSR nemohla stanout na straně vítězů II. WW.!

0 0
možnosti
Foto

,,Mnichov 1938. Válčit nebo neválčit ?" Je velice lehké po více než tři čtvrtě století vynášet soudy a hodnocení, navíc ,,podmalované" kde kým i kde čím, od propagandy z dob kom, až po dnešek, jež se od té kom v mnohém nelišíRv Mnohé je pak až na hranici triviality, o ,,hrdinech" za klávesnicemi ani nemluvěRv To, k čemu byli v podstatě okolnostmi tehdy donuceni naši politici (vč, realistic. zhodnocení tehdejšími voj. odborníky), to z celé tehdejší situace nedávalo jiného východiska:-/ Nesplnění mnich. diktátu mocností, jež jej podepsaly, by dalo Hitlerovi ,,legitimní"(!) důvod k napadení ČSR. A v důsledku by stejně vedlo k roztrhání I. rep. Příklady států, které se bránili vojenskému NAPADENÍ, a to dokonce bez vyhlášení války(!, MIMO Fr. a G.B. po napadení Polska Hitlerem) jsou o čemsi ZCELA jiném. Hitlera v té době nedokázal zastavit již nikdo přes všechny proklamace a smlouvy. A jediná G.B. mu dokázala úspěšně vzdorovat. Navíc, za Hitlerem stála až fanaticky většina tehdejších Němců stále se rozpínající III. říše. Měla tehdy své cíle i ideologic., a velmi účinné ,,nástroje". ,,KANONY A MÁSLO, a nadlidé a otrociRv

3 0
možnosti
ON

O11n57d33ř73e90j 90N78ý49č

30. 9. 2017 15:13

Hitler by nás nenapadl. Ale diskutovat o tom co by bylo kdyby je zbytečné. Proběhlo to tak jak to proběhlo.

0 0
možnosti
Foto

Karma, děkuji za připomenutí. Ona ta oblíbenost česká v Evropě byla asi tak podobná té dnešní. Malí, ale namistrovaní. Dodnes si hrajeme na ty ublížené, ale po pravdě, v čem jsme tak výjimeční. Podívejme se jen na ty nejvyšší představitelé co nás mají reprezentovat. Opravdu máme být na koho hrdí?

5 0
možnosti
Foto

Samozřejmě, že máme. Třeba náš prezident pronesl v OSN skvělý projev.

1 0
možnosti
Foto

Můžete prosím specifikovat, jaký beznadějný boj bratři Mašínové vedli?

2 0
možnosti
Foto

Zřejmě ten, že je komunisté po roce 1948 nepřijali do komunistické armády, kam se oba bratři Mašínové hlásili. Nepomohlo ani to, že jejich matka Zdena Mašínová byla tehdy členkou KSČ.

0 4
možnosti
AR

K této situaci na podzim 1938 by nedošlo pokud bychom měli společnou hranici aspoň s jedním sousedem, který by byl ochoten vojensky vystoupit na naši obranu. Bohužel na doporučovanou přátelskou dohodu s Polskem v polovině 20-tých let naše politické špičky s Masarykem v čele nebraly ohled. Jejich nafoukanost byla veliká a přehlížení Polska rovněž. A to Poláci byli tehdy ochotni se obranně přidružit k nám. K čemu by nám takové zaostalé Polsko bylo, že? Máme velmi těsné styky s Francií a přátelské s Rumunskem a Jugoslávií, se tehdy tvrdilo. Ano, to navíc se tehdy o Hitlerovi ani nevědělo a i s Itálií jsme měli dobré vztahy. Proč se tedy zahazovat s Poláky? Naše velikášství přetrvávalo i po nástupu nácků v Německu. Toto nám bylo připomenuto Varšavou v r.1938! Sice začali jsme r.1936 stavět obranné bunkry, ale na práci v pohraničí jsme tamní německé občany nebrali!! Další velká chyba. To pak oni nám v r.1939 vytkli. Těch chyb byla celá řada a ten malý kousek společné hranice s Rumuny na Podkarpatské Rusi byl pak dobrý jen k tomu, aby se tam prchalo do exilu. K válečnému odporu Beneše přesvědčovali v září 1938 na Hradě pouze lidovci.

2 1
možnosti
Foto

ONO ,,NAŠE VELIKÁŠSTVÍ", tehdy velmi mladého demokratického státu je značně mimo mísu:-/ O polském velikášství ovšem nelze pochybovat. V nacionalizmu si příliš nezadali s Němci a nenávist tam byla nejen historicky po staletí, stejně tak jako k původ. carsk. rusku. A na to i poláci doplatili i po II.WW. I o nich rozhodly vítězné mocnosti, vč hranic Polska (O/N).

2 0
možnosti
  • Počet článků 96
  • Celková karma 26,17
  • Průměrná čtenost 1980x
Investiční poradce, sběratel, důchodce. Autor knihy Důvěrná zpráva o Janu Žižkovi z Trocnova.

Seznam rubrik