Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Karma, pane Konáši, náš postoj je takové to typicky české "smrádek, ale teploučko". Najít si milion důvodů. proč jsme se bránit nemohli a neměli a druhý milion důvoů, jak za to mohou ti, kteří nám nepomohli. :-)

5 3
možnosti

Jsem docela alergicky na reci typu "je to typicky ceske".

Zkuste si vzit bryle a rozhlednout se kolem sebe

2 0
možnosti
JZ

A zahrnul jste do své úvahy i tu skutečnost, že spojenci našim politikům vyloženě pomohli oznámením, že budou obranu považovat za agresi a že byste tady po výhře Německa dost možná nebyl, protože by mu s gustem přiklepli zemi celou, ne jen sudety?

Tihleti generálové po bitvě jsou nejlepší, škoda, že vás tehdy republika neměla. Je úplně zbytečné si tu otázku obrany pořád dávat, dobré řešení to prostě nemělo.

7 2
možnosti
PB

P87e67t15r 58B68u41r49i45a34n

1. 10. 2017 13:35

Porovnávat zbabělé vraždy spáchané Mašinovými a odpor parašutistů chce buď hodně nízkou inteligenci, nebo pokřivené chápání reality. Vy zřejmě máte obojí.

3 5
možnosti
Foto

Vy si dnes můžete dovolit ten luxus být statečný a chytrý - bojovat nemusíte, nic Vás to nestojí R^

2 1
možnosti
Foto

Myslím, že čs. politici vtedy jednali správne. Na obetovanie ČSR najviac doplatili práve signatári Mníchovskej dohody. Povinnosťou našich politikov bolo hájiť záujmy ČSR. Vojna a zničenie krajiny nebola v našom záujme. A to ešte netušili, akým spôsobom budú Nemci viesť vojnu. Pád nepoškodeného čs. priemyslu do nemeckých rúk sa nakoniec otočil proti všetkých. Dokonca aj proti Nemcom samotným, ak vezmeme do úvahy, že vojnu zbytočne predĺžil.

3 0
možnosti
DK

Ano, u máločeho mám takový pocit zadostiučenění, jako u snímků PzKpfw 38(t) ve výzbroji Rommelovy 7. Panzerdivision postupující francouzským venkovem.

Nicméně, ani tak si nemyslím, že rozhodnutí Beneše a čs. vlády bylo správné...

2 1
možnosti
LD

Když půjdete večerním parkem s rodinou a vyskočí na vás nějaký lapka s nožem, je zbabělé mu dát peněženku? Nebo byste raději bojoval a riskoval, že zabije nejen vás, ale i třeba vaše děti? Pokud nemáte výcvik krav maga, tak asi nemáte proti noži moc šancí. Není to jednoduché a já sám nevím, jak bych reagoval, chci tím jen říci, že odpověď, kterou zde dáváte, není tak jednoznačná.

Beneš nebyl zbabělec, velmi dobře si uvědomoval, že sami nemáme šanci, pevnosti byly stavěny z toho důvodu, aby zadržely nepřítele do té doby, než přijdou spojenci.

Opravdu je otázkou, kolik lidí by tehdy zemřelo, jak by třeba dopadla Praha - málokdo si uvědomuje, že z Varšavy po válce zbyly jen trosky.

Když to shrnu, tak já si myslím, že Beneš v tu chvíli udělal jedinou možnou rozumnou věc. Československo bylo jeho dítě, leč vlastní neměl. Pro tento stát žil a představa, že bude statisíce Čechů (a Slováků) umírat, byla pro něho neakceptovatelná. A já mu rozumím.

Pokud by nám Francie chtěla pomoci, a my bychom se Hitlerovi vydali, to by byla zbabělost, to co udělal Beneš za zbabělost nepokládám. Nicméně váš názor respektuji a je dobře, že se o tomto aspektu našich dějin diskutuje, neb historie je učitelka života.

https://blog.care4web.cz/mnichov-1938/

https://www.youtube.com/watch?v=JXgNHim87aQ

4 0
možnosti
TK

Chtěl jsem dát karmu, protože škody na páteři národa už jen těžko kdy napravíme. Nemluvě o těch ohromných prostředcích investovaných před rokem 39 do obrany. Ale ti Mašíni, tam se neshodneme..

0 2
možnosti
PK

Němci by měli obrovskou převahu ve vzduchu, naše letectvo bylo slaboučké. Jinak Sudety s tak výrazným podílem německého obyvatelstva byl od počátku neřešitelný problém. Nechtěli do ČSR už v r.1918.

4 0
možnosti
RJ

R11a71d88e93k 70J10a79r51o43š

30. 9. 2017 22:01

Co to znamená "obrovskou" převahu ve vzduchu?

Naše armáda byla tehdy v počtu letadel a tanků 7-8 nejsilnější armádou na světě...

2 1
možnosti
JT

J63i23r13i 42T80i10c95h71y

30. 9. 2017 21:35

Polaci bojovali, ztratili 8(?) milionu obcanu. Ceskoslovenske ztraty 250000(?).

1 0
možnosti
PK

Hodně z těch českých ztrát Židé. Tím to nezlehčuji, jen konstatuji.

0 0
možnosti
Foto

No, když o to tak teď přemýšlím, tak ten Mnichov byl od Hitlera - bohužel - majstrštyk. Kdyby nás přímo napadl, tak by se Západ možná pochlapil, ale to odebrání Sudet asi ještě považovali za snesitelné. Jenže bez hor už pak žádná naše obrana neměla cenu. Takže náš vysoce ceněný strojírenský průmysl spadl Německu přímo do klína.

Nechci zabředávat do "kdyby", ale tohle se mi jeví opravdu jako klíčový okamžik dalšího směřování tehdejší Evropy...

2 0
možnosti
JL

S první myšlenkou odstoupení části území přišel již Masaryk. Jednalo se tehdy o Ašský výběžek. Proti tomu byli Francouzi, protože jakékoli oslabení Německa jim hrálo do karet. Později se toho chytil Beneš, který stejně jako Masaryk, přemýšlel

o odstoupení části teritoria Německu. V tajné misi poslal do Paříže svého posla

za zády velvyslance Osuského, aby jednal s francouzskou vládou. To vše vyšlo najevo až později. Když se jednalo o Sudety, byli Francouzi překvapeni, proč Češi staví odpor, když to sami chtěli. Nehledě na Angličany.

Ale mise to byla přísně tajná a nesmělo nic z toho vyjít najevo.

Tolik úvahy o zradě. Jestli někdo skutečně zradil, tak to byl prezident Beneš.

2 2
možnosti
  • Počet článků 96
  • Celková karma 26,17
  • Průměrná čtenost 1980x
Investiční poradce, sběratel, důchodce. Autor knihy Důvěrná zpráva o Janu Žižkovi z Trocnova.

Seznam rubrik