Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

osvícenec Josef II.musel být hlupák když se rozhodl tak úžasný, podle vaší apologie hraničící v glorifikací osvícený řád zrušit:-)

k tomu pálení knih - neblaze proslulý Koniáš a váš pseudonym lecos naznačují:-)

už jen zakladatel tohoto ̈řádu-ochlasta a násilník který teprve když byl raněný v bitvě u Pamplony se rozhodl být hodný a hrát si na svatého-nic jiného mu už po zranění asi nezbývalo- to moc úctyhodné asociace nevzbuzuje-sám často zmiňujete násilnickou povahu Mohameda a z toho vyvozujete že islám, kterým založil, nemohl přinášet nic dobrého-žádnou analogii nevidíte?

1 0
možnosti

Paní Palková, zde se v rozhovoru střetli 2 moudří a vzdělaní muži. Nedělejte si zbytečně ostudu, prosím.

1 1
možnosti
Foto

ostudu si děláte vy pane Pinkasi když slepě bez přemýšlení přijímáte názory někoho koho považujete za autoritu-průměrně vzdělaný člověk nemůže nevidět v jejich tvrzeních značné slabiny-což je eufemismus pro nelogická tvrzení kterých se oba autoři neustále dopouštějí-jestli vy jejich sofismy považujete za moudrost tak myslící člověk nemůže souhlasit-takže opakuji ostudu si děláte vy

0 0
možnosti

Paní Palková, ostudu si děláte už tím, že jste označila p. Konáše za falešný profil. Zadejte si do vyhledávače - Jaroslav Konáš galerista. A on je takový gentleman, že Vám to ani nevyčetl.

1 0
možnosti
Foto

já proti panu Konášovi nic nemám a jeho blogy o umění vždy karmuji a oceňuji

narážka na podobnost Koniáše a příjmení zmíněného pána byla slovní hříčka což vám asi uniklo-stejně tak jsem nejednou v komentáři ocenila vzdělání pana Svobody a nepopírám že i Jezuité byli vzdělaní-to neznamená že se nemohou dopouštět mylných interpretací-moudrost a vzdělanost jsou dvě odlišné věci a nejednou v dějinách lidstva se udály velké katastrofy že lidé jako vy pane Punkasi slepě řijímaly názory a postoje aniž by o nic přemýšleli-logika je logika a pokud se proti ní někdo prohřeší je třeba na to upozornit bez toho, že by musel dotyčného zcela zavrhovat- ostatně mám to i v profilu.člověk nemusí vždy souhlasit ale proto nemusí odsuzovat-nevím jestli je pro vás tak těžké to pochopit

0 0
možnosti

Názory slepě nepřijímám. Mám určité životní zkušenosti, které jsou na blogu těžko sdělitelné. A tak je necpu do každé debaty, kde se zmíní náboženství. Tečka.

1 0
možnosti
Foto

kdybyste přemýšlel tak byste se nemohl vyjádřit jak jste se vyjádřil- a pokud byste měl co rozumného sdělit tak byste to udělal a neuchyloval se k vytáčkám stylu-necpu se do každé debaty-protože kdo má něco podstatného co říct tak najde vždy způsob jak to komunikovat ostatním

0 0
možnosti
Foto

Vaše námitka je nepřesná. Josef II. SJ nemohl zrušit, neboť tak učinil již papež Klement XIV. ještě za života Marie Terezie / r.1773 /. Naopak, při rušení klášterů po jeho nastoupení na trůn, vyjmul ze svého dekretu ty, které se věnují vzdělávání, vědě nebo zdravotnictví. Tím umožnil zachování částečně už omezeného SJ, který již v té době žil v částečné "ilegalitě", ale za jehož vzdělávací systém nebyla náhrada. Vaše připomínka k pálení knih je žertovná, ale polemizovat s ní neumím. Co se zakladatele SJ týče, je o něm spousta literatury, kdo chce, ten si počte. Krátce bych jen uvedl, že po vážném zranění nohy v bitvě u Pamplony mu nebylo dovoleno znovu nastoupit k vojsku, což těžce nesl. Jím zorganizovaný řád byl unikátní nejen v tom, co jsem ve svém článku uvedl / otevřenost vědě a poznání, ucelený školský systém od elementární /základní/ školy až po univerzitu/, ale také železnou / vpravdě armádní / disciplínou a vyžadovanou houževnatostí. Jinak řád byl znovu obnoven v r.1814 a trvá dodnes.

1 0
možnosti
Foto

rád chytáte oponenty za slovíčko což samo o sobě hodně vypovídá o vašem způsobu argumentace-měla jsem tedy přesně říct že Josef implementoval papežův zákaz v českých zemích například vyhnáním Jesuitů z Klementina-že neumíte polemizovat se slovní hříčkou Konáš-Koniáš-nomen omen-ať už pseudonym nebo vaše skutečné jméno to nechme stranou:-)

to že Ignác z Lojoly těžce nesl své zranění je analogické tomu že Mohamed těžce nesl své stářeckou slabost každopádně to ukazuje že za událostmi které zásadně ovlivnily osudy lidstva často stáli rozporuplné až duševně choré osobnosti které pak dodatečně epigoni vykládači a následovníci glorifikují či zatracují-podle potřeby, podle preferencí- a hloupé masy je v tom podporují

0 0
možnosti
Foto

Milá paní Palková, za něco Vás chytit musím. Snažím se v diskuzi reagovat na zásadní výhrady, ale ne vždy se to u spoludiskutujících setká s pochopením.

0 0
možnosti