Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IH

Je to výborný článek! Stačí jiný úhel pohledu a nacházíme se hned mimo školní lavice. Ano může být i jiný výklad historických dějů.

1 0
možnosti
JL

100% souhlas s tim, ze by cesky jazyk nevymizel i bez obrozencu. Dukazem je existence sorbstiny-wendstiny. Luzicsti Srbove to meli s udrzenim narodniho jazyka mnohem tezsi nez Moravane a Cesi uplne obkliceni nemeckym zivlem museli v kazde valce bojovat na nemecke strane a presto dokazali zachovat svoji identitu a svuj jazyk. Osobne verim v neznicitelnost narodniho ,jazyka identity. Prof. V. Cerny pise ve svych pametech "Plac koruny ceske" o tom jak byl navstiven delegaci kladskych Cechu v roce 1945, pozadovali aby zasel za pres. Benesem aby ten dozadoval navraceni Kladska k Cecham. Prof. Cerny pise "mluvili ke me dojemne krasnou cestinou 18teho stolet". Zachovali si tedy Kladsti svoji dojemne krasnou cestinu i bez obrozencu.

4 0
možnosti
PM

No já právě nevím jestli se jazyk Lužických Srbů dá nazvat živoucím. Mám to tam z Liberce kousek a že by se to nějak veřejně projevovalo se říci nedá.

1 0
možnosti
SB

Jsem rád, že mluvíme česky.

Prostě to, co Němci provedli Evropě a především Židům v v nedávné historii je tak strašné, že jsem rád, že tím, že jsme s nimi nesplynuli, tento temný stín na nás nedopadá.

0 0
možnosti
Foto

A jsme znovu u jádra problému. Viníkem hrůz 20. století jsou ideologie, nikoli národnost jako taková. Ukazování prstem na Němce, Německo, němectví jen odvádí pozornost od skutečných viníků, kterými byly racionálně konstruované ideologie, použitelné v jakémkoli státě - Rusko,Čína , Kambodža, Severní Korea, Rwanda.....

3 0
možnosti
Foto

Souhlasím s diskutujícími, kteří vyslovují výhrady k " co by, kdyby " a potvrzuji, že o to v článku nešlo. Cílem je rozšíření / nikoli zkreslování ! / pohledu na vlastní dějiny a konání našich předchůdců. Z jejich chyb se můžeme do budoucna poučit jen tehdy, pokud je dokážeme správně definovat. Němčina je jen jazyk, nic víc. Německy mluvící Češi by ve střední Evropě měli větší váhu, než menší a méně početní Rakušané nebo Švýcaři a významně by přispěli k "rozmělnění" němectví, jak ho dnes vnímáme. Ostatně sám Hitler by se svými Němci neuspěl, kdyby neměl významnou podporu v jiných zemích - Itálie, Španělsko, Portugalsko, Japonsko, Rusko, Maďarsko, Rumunsko atd.

1 0
možnosti
Foto

Byl bych velmi opatrný v tom vést přímou kauzální linii mezi českým národním obrozením a boji wehrmachtu na východní frontě.

Stejně tak lze odvodit, že kdyby obyvatelé české kotliny masově se dorozumívali německy, tak by nikdy Češi nestříleli do německých žen a dětí, což mohlo zapříčinit masovou akceptaci nacismu v německé říši.

0 0
možnosti
Foto

To máte tak, obrozenci si vymysleli vlastní jazyk, aby policejní agenti nemohli rozumět jejich chlubnému popisu úspěchů se vdanými paničkami úředníků pražského místodržitelství a policejního ředitelství v hospodách..

České národní obrození vzniklo jako hra (Macura v jedné knize na sklonku let 70.)

1 0
možnosti
Foto

Nemyslím si, že by bylo bůhvíjakým štěstím, pokud by dnes polovina Evropy mluvila německy. Němci se svou stádností, kdy se všichni nadchnou pro nějakou "velkou myšlenku", už minimálně dvakrát přivedli Evropu do neštěstí. A možná nám něco hrozí i v budoucnu.

Zajímavé také je, že v minulých staletích byly germanizovány slovanské populace tam, kde převažovalo protestantské vyznání - Lužice, Sasko, Slezsko. V katolických oblastech si slovanské populace svůj jazyk udržely - Polsko, Čechy, Morava. Možná tak násilná rekatolizace českých zemí po Bílé hoře i ti u nás nenávidění jezuité, paradoxně pomohli zachránit český národ pře germanizací.

Jinak se ale domnívám, že všechny ty úvahy "co by se stalo, kdyby ..." jsou jen nesmyslné spekulace.

1 0
možnosti
LJ

Dávám karmu za otevření kontroverzního problému. Podle mne počešťování německých měst v Čechách a na Moravě souvisí se vznikem průmyslu. Ten potřeboval pracovní síly, na venkově byla vždy vyšší porodnost než ve městech, proto do měst přicházelo obyvatelstvo hovořící česky.

Kdyby tady převládal němčina, měli bychom to možná lepší. Na druhé straně by měl Hitler o několik set tisíc víc vojáků, tedy o několik desítek divizí více. Připomeňme si, že osud Stalingradu visel na vlásku. V bitvě u Kursku vrhlo velení do boje poslední zálohy a kdyby nedal Hitler předčasně rozkaz k ukončení operace, byli by prorazili... Zkrátka "kdyby" v historii je ošametná věc.

4 0
možnosti
LK

Osud Stalingradu visel na přísunu nevycvičených posil Čujkovově 62. armádě, jejichž jedinou výhodou byla myšlenka ubránit "matičku Rus" a kdyby u Kurska pes nesral, tak by dál doběhl ....

0 0
možnosti
JV

Kdyby jsme byli dvojjazyčná země byly by jsme mnohem dál .(Jako například Švýcarsko, Finsko, Luxemburg, Belgie atd.)

KarmaR^

7 1
možnosti
  • Počet článků 96
  • Celková karma 26,16
  • Průměrná čtenost 1980x
Investiční poradce, sběratel, důchodce. Autor knihy Důvěrná zpráva o Janu Žižkovi z Trocnova.

Seznam rubrik