Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Husitští miliardáři aneb jedno tabu českých dějin IV.

Hejtman Žižka, hejtman Prokop Holý.....Položili jste si někdy otázku, kolik bylo vlastně husitských hejtmanů ? Vsadím se, že neuhodnete !

Historici Pavlica a Klanicová si otázku nejen položili, ale přinesli také odpověď. Ve své práci z r. 1994 napočítali ne méně, než 356 husitských hejtmanů. A vzhledem tomu, že neměli možnost prostudovat množství regionálních pramenů, lze tento počet odhadnout na více  než 400.

Je jasné, že tak obrovské množství velitelů nemohlo příslušet jen k několika největším kališnickým uskupením, např. k táborům nebo sirotkům. A že hejtmanem se sám mohl jmenovat leckdo, kdo si najal pár zbrojnošů a vydal se hledat štěstí rozbouřenou zemí.

Ve filmu Sedm statečných se skupina vesničanů radí, kde koupit zbraně, aby ubránili vesnici. Pistolník Chris jim radí:"Nekupujte zbraně, jsou drahé. Najměte si raději pistolníky, ti jsou levní." Tato scéna osvětluje v kostce i situaci v tehdejších Čechách v letech 1419 - 1434. Zatímco dobrý meč měl cenu stáda krav, nájemný zbrojnoš byl k mání za pár grošů na den.

Není divu, že v takových podmínkách se množili podnikavci, zvláště z nejnižší rytířské vrstvy, kteří s několika najatými zbrojnoši započali svoji cestu k moci a bohatství. Od přepadení mlýna nebo tvrze, přes vydrancovaný klášter nebo městečko až k ovládnutí větších, ba i velkých měst a celých panství.

Historik František Šmahel si v knize Husitská revoluce povzdechl:"Samozřejmost, s níž většina husitských hejtmanů aplikovala artikul o chudé církvi ve svůj zištný prospěch, překrývá temným stínem pozitivní projevy revoluční sekularizace."

S přibývajícím majetkem ovšem nabývalo na významu i "politické krytí" těchto rytířů štěstěny a zde začínaly vstupovat do hry i diplomatické schopnosti, známosti nebo rodová spřízněnost.

Popis nabývání majetku stovkami jmenovaných i samozvaných kališnických hejtmanů by vydal na mnohasetstránkovou knihu. A tak na závěr krátkého seriálu o husitských revolučních zbohatlících alespoň několik jmen, která nemůžeme pominout.

Jakoubek z Vřesovic - původně mladší syn z chudé zemanské tvrze na Hodonínsku. Z chaosu prvních let války se vynořuje jako hejtman severočeské Bíliny, ze které postupně vybuduje centrum obrovské domény. Není divu, že brzy začal být brán vážně i císařem Zikmundem a jeho nejbližšími spolupracovníky. Už dlouho před bitvou u Lipan probíhala čilá jednání mezi Jakoubkem a císařskými legáty. Tajně uzavřená dohoda znamenala přínos pro obě strany - pro Zikmunda oslabení táborů a sirotků, pro Jakoubka příslib dědičného držení ovládaných severočeských panství. Zikmundova  majetková zástava ve výši 8.052 kop gr. katapultovala Jakoubka do nejvyšších majetkových pater tehdejších Čech. Ještě v 17. století patřili jeho potomci k nejbohatším rodinám v království.

Bedřich ze Strážnice - další Moravan mazi českými hejtmany. Byl nejen dlouholetý táborský velitel a kněz, ale i vynikající stratég. Už před lipanskou bitvou vstoupil v tajná jednání se Zikmundem. Výsledkem bylo nejen jeho odmítnutí bojovat jen několik hodin před osudovým střetnutím /více v článku Neslavné husitské prohry - Lipany 1434/, ale i z toho vyplývající tučná odměna. Bedřichova hvězdná hodina ovšem nastala v r. 1437, kdy po dlouhých jednáních v čele táborské delegace dojednal se Zikmundem povýšení Tábora na královské město se všemi patříčnými městskými privilegii. A je příznačné, že zatímco pro Tábor vyjednal připsání okolních polností, lesů, rybníků a vsí i s poddanými v hodnotě 2.900 kop gr., sám pro sebe získal do dědičného držení město Kolín s přilehlým panstvím a 23 vesnicemi v ceně 3.000 kop gr.

Mikuláš Trčka z Lípy - pouhý výčet majetku tohoto významného táborského spojence zní téměř pohádkově - 9 hradů a tvrzí, 14 měst a městeček a 320 /slovy: třistadvacet ! / vsí. A přesto nebyl Mikuláš Trčka mezi hejtmany  rytířského stavu nejbohatší. Toto čestné místo patří poslednímu z jmenovaných:

Mikuláš z Lobkowicz řečený Chudý - Fr. Šmahel ho neváhal zařadit na "černou listinu urozených dravců", jiný historik Milan Moravec vypočetl jeho majetek jen na Zikmundových zástavách na 12.400 kop gr. Věru, dlouhý a pestrý život měl tento někdejší oblíbenec Václava IV. a někdejší podporovatel Jana Husa.

Výše uvedení "mužové revoluce" mají jedno společné - všichni pocházeli z chudých zemanských rodin, začínali doslova od píky a ve svém životě museli prokázat stěží představitelnou míru odvahy, houževnatosti a diplomatického umu. Sluší se také na závěr dodat, že ani největští husitští predátoři nedosáhli výše majetku, jaký si v průběhu revolučních let jen na zástavách přivlastnili dva nejvýznamnější katoličtí magnáti panského stavu - Šternberkové / 21.000 kop gr./ a Rožmberkové /19.000 kop gr./. Ale to už je jiný příběh.

Autor: Jaroslav Konáš | úterý 22.5.2018 12:26 | karma článku: 31,58 | přečteno: 1941x
  • Další články autora

Jaroslav Konáš

Tma přede mnou, tma za mnou, tma v hlavě

V uplynulých týdnech okupovaly český mediální pidivesmír dvě události, které v plné nahotě demonstrují úpadek, zoufalství a vykostěnost české politiky.

12.2.2024 v 6:22 | Karma: 26,17 | Přečteno: 561x | Diskuse| Politika

Jaroslav Konáš

Dynastie mužiků

Už více než sto let trpí Rusko strašnou chorobou, rakovinou moci, kterou nelze snadno vyléčit. A její choroboplodné zárodky znovu rozsévá po Evropě.

24.2.2022 v 6:32 | Karma: 17,51 | Přečteno: 436x | Diskuse| Politika

Jaroslav Konáš

Fialův severák a Zemanovi Hurvínci

Pryč jsou časy, kdy ze závětří vyhřátého opozičního pelíšku udílel Petr Fiala premiéru Babišovi knížecí rady a uštěpačné posměšky. Volebním vítězstvím vystrčen do nevlídného politického severáku ocitá se v nahé realitě Zemanlandu

10.12.2021 v 9:33 | Karma: 23,92 | Přečteno: 878x | Diskuse| Politika

Jaroslav Konáš

Tma na konci tunelu

Je zábavné sledovat, kterak Andrej Babiš kličkuje jako zajíc v českém politickém oraništi. Je jisté, že nejpozději v říjnu jeho zběsilý úprk skončí. A potom?

9.4.2021 v 11:18 | Karma: 24,19 | Přečteno: 841x | Diskuse| Politika

Jaroslav Konáš

Milion chvilek 2.0 a nářek malověrných

Mýtus o úspěšném boji proti A. Babišovi spojováním pravicových stran už dlouho promořuje mediální prostor. Je to nesmysl. Čtyři spojení outsideři budou zase jen čtyřmi outsidery.

30.9.2020 v 12:04 | Karma: 36,66 | Přečteno: 7979x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

  • Počet článků 96
  • Celková karma 26,17
  • Průměrná čtenost 1980x
Investiční poradce, sběratel, důchodce. Autor knihy Důvěrná zpráva o Janu Žižkovi z Trocnova.

Seznam rubrik