Nesnesitelná lehkost antievropanství

15. 06. 2017 18:27:20
V posledních měsících stále častěji a hlasitěji zaznívá volání po čexitu - vystoupení České republiky z EU. Kupodivu zcela nepřiměřeně křivce problémů, které Evropskou unii opřádají.

Až dosud byl čexit denní potravou především všelijakých pošetilých národovců, zastydlých panslavistů , jakož i principiálních negativistů , jakých rodila česká země vždy požehnaně.

I na blogu idnes se množí stále častější články o opuštění Evropské unie jako o dobrém nebo přijatelném řešení. Dokud podobné úvahy zůstávaly doménou různých individuí zmatených myšlenek a chabého pravopisu, nebylo třeba jim věnovat pozornost. Je však realitou, že v poslední době se český exit stává přijatelným tématem i pro kolegy blogery, jejichž názoru si cením a jejichž myšlenky jsem až dosud mohl sdílet s jistým respektem. Lehkost, s níž bývají vyslovovány a elegance, s níž jsou formulovány, lekají a přiznám se, že na mne působí čím dál tísnivěji.

Není pochyb, že si stále molochovitější EU zaslouží nejen drsnou kritiku ale jistě i totální rekonstrukci nejméně takovou, jakou provedla v levicově zdegenerované Británii Margaret Thatcherová v letech 1979 až 1990.

Není pochyb, že politické směřování EU ovládli levicoví extrémisté, bývalí kavárenští revolucionáři a salonní komunisté typu Junckera, Mogheriniové, Schulze nebo Barrosa.

A není pochyb, že tato neomarxistická individua zavedla EU do největší krize od jejího vzniku, krize, která vyvrcholila brexitem a stále jí není konec.

Ale co s tím ? Opustit Evropskou unii ? Opravdu to někdo zodpovědný může myslet vážně ?

Pokud kolega bloger obhajuje ve svém článku čexit s odůvodněním, že osamostatněním nám nic nehrozí, neb máme mezinárodní smlouvy, dohody, úmluvy atd., zmocňuje se mě zoufalství.

Je tak těžké si představit Adolfa Hitlera ve veselém rozhovoru s Reinhardem Heydrichem na téma "mezinárodní smlouvy a úmluvy ČSR ?

Je tak těžké představit si J.V. Stalina a Lavrentija Beriju cynicky vtipkující na téma mezinárodních smluv a dohod, slavnostně podepsaných prezidentem Benešem a premiérem Gottwaldem ?

A opravdu je tak obtížné představit si pana Putina s panem Lavrovem při vtipkování o mezinárodních smlouvách a dohodách, které uzavřeli se sotva chodícím a věčně přiopilým starcem ?

Kdo jiný, než právě Češi by měl být poučen o bezcennosti všech mezinárodních smluv a dohod malé východoevropské zemičky ve chvílích velkých mezinárodních krizí, ve chvílích, kdy ke slovu přicházejí političtí predátoři nejhrubšího zrna, vždy znovu šokující hrůzami, jež jsou ochotni rozpoutat.

Doslova v přímém přenosu můžeme sledovat mstivost a nenávist, s jakou se neschopní evropští političtí ouřadové snaží poškodit bohatou, mocnou a vlivnou Velkou Británii. Je opravdu tak těžké si představit, s jakou rozkoší by eurounijní koryfejové odkopli od evropských břehů bárku "samostatné ČR" ? Kormidlovanou všemi těmi Zemany a Klausy, Chovanci a Kalousky ? Všemi těmi megakorupčníky, kolaboranty, psychopatickými egomany či zcela neschopnými nastrčenými kašpary s IQ na pomezí oligofrenie, leč s diplomem z plzeňské Sorbony ?

Neříkám to rád, ale celoživotní zkušenost mě vede k závěru, že Češi by neměli mít zcela vlastní stát. Stejně jako ho už 150 let nemají naši historičtí protihráči Bavoři a Sasové. Aneb, jak říká Khon Roubíčkovi ve známém vtipu o manželské nevěře: " Je lepší mít 20% akcií dobré firmy, než 100% špatné". Naše členství v EU je takovou účastí. A je nadějí, jaká se nemusí opakovat příštích 200 let.

Vznik Evropské unie, tohoto velikého a impozantního díla Adenaurova, de Gaullova a dalších velkých mužů 20. století, je zázrakem, který si ještě před sto lety neuměli Evropané ani představit . A zachování tohoto díla je pro nás životně důležité, ba důležitější, než pro velké národy - Němce nebo Francouze.

A našim dětem a vnukům bychom měli dokázat, že umíme nejen utíkat a ničit, ale také bojovat a budovat.

Autor: Jaroslav Konáš | čtvrtek 15.6.2017 18:27 | karma článku: 23.73 | přečteno: 1136x

Další články blogera

Jaroslav Konáš

Tma přede mnou, tma za mnou, tma v hlavě

V uplynulých týdnech okupovaly český mediální pidivesmír dvě události, které v plné nahotě demonstrují úpadek, zoufalství a vykostěnost české politiky.

12.2.2024 v 6:22 | Karma článku: 26.03 | Přečteno: 542 | Diskuse

Jaroslav Konáš

Dynastie mužiků

Už více než sto let trpí Rusko strašnou chorobou, rakovinou moci, kterou nelze snadno vyléčit. A její choroboplodné zárodky znovu rozsévá po Evropě.

24.2.2022 v 6:32 | Karma článku: 17.51 | Přečteno: 419 | Diskuse

Jaroslav Konáš

Fialův severák a Zemanovi Hurvínci

Pryč jsou časy, kdy ze závětří vyhřátého opozičního pelíšku udílel Petr Fiala premiéru Babišovi knížecí rady a uštěpačné posměšky. Volebním vítězstvím vystrčen do nevlídného politického severáku ocitá se v nahé realitě Zemanlandu

10.12.2021 v 9:33 | Karma článku: 23.76 | Přečteno: 858 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 21.20 | Přečteno: 276 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 19.53 | Přečteno: 686 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.16 | Přečteno: 403 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.99 | Přečteno: 253 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.95 | Přečteno: 673 | Diskuse
Počet článků 96 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1980

Investiční poradce, sběratel, důchodce. Autor knihy Důvěrná zpráva o Janu Žižkovi z Trocnova.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...