Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Bohužel, nesdílím Váš optimistický pohled na věc. USA nechtějí jít do války, ale těch malých kopanců do Iránu už bylo víc a cílem nemusí být přímo Irán, může to být třeba oslabení Asada, ulehčení kamarádům z Izraele, Turecka a možná i posílení vyjednávací pozice Kurdů (nebo všechno dohromady). Vnitřní nepokoje v Iránu také hrají USA do noty, takže, proč ještě trošku nepřitlačit na pilu. Za zmínku stojí také Iránský jaderný program, kdy dokončení jedné jaderné bomby posune vztahy na úplně jinou úroveň, takže raději čím dřív, tím líp. Otevřeně asi do konfliktu Irán nepůjde a když bude napaden, může tam někomu hrábnout pod turbanem a odpálí nějakou tu špinavou bombu, na kterou mají materiálu habakuk.

0 0
možnosti
Foto

Irán je pro mě jeden z důkazů, že v 21. století se totalita přestává vyplácet. Stále dražší vyzbrojování = stále chudší obyvatelstvo= zcela zbytečné vnitřní pnutí. Následuje imploze a nový počátek, byť ne vždy povedený /Irák/. To vše na planetě a v době, která má dost bohatství pro všechny. Obyvatelstvo totalitního státu je nespolehlivé a v rozhodující chvíli neloajální /1989/, proto je pro totalitní stát ozbrojený konflikt vrcholně riskantní a v rozhodující chvíli zvítězí zbabělost totalitních autoritářů. Je přece jen něco jiného masakrovat vlastní vystrašené, dlouhodobě špiclované a masírované obyvatelstvo nebo vést válku proti sousedovi, který mi nic nedaruje.

Odsud mé přesvědčení, že iránští imámové na žádný teror, neřku-li válku neseberou odvahu.

1 0
možnosti
MP

Vy jste z tématu udělal frašku ( asi tak jako onehdá svým pojetím Jana Husa ). Kde jste například došel k tomu, že nemá ani dokončené základní vzdělání ? Zde zřejmě dosti informovaný článek uvádí, že dosáhnul vzdělání středoškolské

https://www.newyorker.com/magazine/2013/09/30/the-shadow-commander

Navíc formální vzdělání není důležité. Američtí diplomaté a zpravodajci ho považovali za nejvlivnějšího vojenského diplomata Předního Východu, velmi chytrého a akčního. Pod pseudonymem Hadži Kásim spolupracoval zpočátku s Američany na boji s vládou Talibanu, aniž by jim dal do rukou jedinou písemnou stopu ke své identitě. Ovšem, jak píše v asi nejlepším blogu na toto téma pan Braun, stejně jako při osvobozování kurdských měst Irbílu a Kirkúku od ISIL, i zde sledoval vlastní zájem. Tedy zájem šíitské teokracie Íránu, které sloužil poctivě a zločinně zároveň. Zřejmě měl prsty v řadě atentátů na několika kontinentech.

Co bude dál, nevíme. I Severní Korea s vyhladovělým obyvatelstvem je nebezpečná. A Írán s šíitskými militanty v Iráku, Jemenu, Sýrii je o dost vyšší level. Asi máte pravdu, že bezprostředně nic, hra mocností o islámský svět ovšem vstupuje do dalšího kola. Držme ochrannou ruku nad Izraelem, vyprošujme pokoj Jeruzalému, jak praví Písmo.

2 0
možnosti
Foto

Téma jsem trochu odlehčil, neboť atmosféra kolem Sulejmáního likvidace se mi zdá nepřiměřeně hysterická.

O Sulejmáního ukončení školní docházky ve 13 letech píše několik jeho životopisů /včetně idnes.cz/, jakož i Wikipedia.

Že Irán na atentát nebude schopen relevantně odpovědět, je jasné ze stavu jeho ekonomiky. Na skutečnou válku nemá peníze, na velké teroristické atentáty ztratí nyní jeho vůdcové odvahu. Zbývá jen "rozhořčení lidu" a povyk kolem ambasády.

O Izrael nemám obavu - o akci byl přinejmenším předem informován a je dost možné, že klíčové informace pocházely právě z izraelských zdrojů.

5 0
možnosti
VH

Váš popis je správný - v úvahách na úrovni 2. světové.

Vy máte dojem, že Írán bude bojovat na frontě? Ó nikoliv. Ta válka bude (přesněji: je) gerilová. Teď už nejen ze strany Íránu, ale i USA.

0 0
možnosti
Foto

Takže co, měly USA nechat válčit jenom Írán?:-)

1 0
možnosti
Foto

Karma jako hrom, pane Konáši.R^:-)

2 0
možnosti
Foto

Děkuji a jsem polichocen.:-).

1 0
možnosti
JL

Presne vystizeno pana Konasi, velka karma Vam. Bozi mlyny generala semlely, kdo im zachazi tim take schazi.

3 0
možnosti
JH

Přiznám se, že narozdíl od jiných opravdu nemám přehled, komu a čemu věří miliony

Íránců,co si skutečně myslí, jestli opravdu Sulejmáního neměli rádi, jak se občas stylem zjevené pravdy píše. ale na rozdíl od jiných jsem já v Íránu nežil, ba ani ho nenavšívil, nemám tam stovky známých, abych mohl činit takovéto závěry.

Jen si nelze nevzpomenout na situaci před invazí do Iráku 2003, kdy bylo dojemně vykreslováno, že jen odporný diktátor je překážkou toho, aby irácký lid radostně budoval demokracii a občanské spolužítí. Mír, láska a štěstí se měly nad Irákem rozklenout.....

A když už jsme u Iráku, tak hodnotit ho v době Iránské války jako poměrně slabý je skutečně originální tvrzení. Saddám měl tehdy mocnou armádu, byl až v dojemné shodě podporován rudým Východem, demokratickým Západem i arabskými státy, takový stát nazývat slabým, to nezaznělo snad nikdy. Ale všechno je jednou poprvé.

Ale asi byl onen generál opravdu naprosto neschopný. Už déle než pár měsíců má zlý Asad pozici naprosto bezpečnou, hodní uřezávači hlav podporovaní masívně nejen svými sunnitským bratry jsou v defenzívě, tak proč hergot měl před pár měsíci škemrat v Moskvě o pomoc?

1 0
možnosti
Foto

R^ To přirovnání k nešikovnému krejčíkovi Bilakovi je trefné;-D

3 0
možnosti
VG

Souhlas. Do týdne zalezou do mešit a bude klid.

2 0
možnosti
  • Počet článků 96
  • Celková karma 26,17
  • Průměrná čtenost 1980x
Investiční poradce, sběratel, důchodce. Autor knihy Důvěrná zpráva o Janu Žižkovi z Trocnova.

Seznam rubrik