Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MB

M20i42l55a80n 68B95í58l88e66k

27. 10. 2018 14:51

S čím se dá souhlasit, to je Žižkova krutost, resp. jeho vojska, která opravdu převyšovala i svou dobu, ostatně o důvodech jsme se už bavili (složení vojska, tehdejší vyhrocená zbožnost atd.). Dále je to ovládnutí Hradce Králové, jež se ve světle dostupných pramenů jeví jako zrada spojence. A samozřejmě nepohodlnost Žižky coby fanatického činitele neschopného (nebo málo schopného) nějakého kompromisu ve vnitropolitickém prostoru. Co bývá přínosem v počátcích (nebo obraně) revoluce, později začne být problémem - tohle je známé nejen z husitství.

Pak tu jsou ovšem opakující se tvrzení, která jako by vypadly z 19. století, jen s opačným znaménkem. Josef Pekař (který je v článcích často citován v neprospěch Žižky) samozřejmě nebyl žádným pamfletistou, tudíž když řekl A, nevynechal ani B. Sám znal moc dobře Žižkovy metody: "Co bylo pověděno o užití lsti nebo zrady ve vojenství Žižkově, nechce nikterak zmenšiti jeho superioritu vůdcovskou: bitvy jeho byly vesměs vybojovány převahou jeho důmyslu a statečností jeho bojovníků...Pokud jde o hodnocení Žižky válečníka, není v zásadě sporu a problému: vojenská genialita Žižkova nemůže nikým býti brána v pochybu..."

Ještě malá drobnost k nářkům na lstivost, nerytířskost atd. Tato praktika patří k výbavě poražených, resp. jejich straníků - stačí vzpomenout na Moravské pole ("zrada" Miloty z Dědic, "nečestný" boj Rudolfa...)

A ještě bych se zastal historiků ("Čtenář historické literatury musí žasnout nad naivitou historiků..."). Oni, na rozdíl od nás, přečetli nejen stohy knih, ale i kronik, dokumentů, znají tehdejší teologii, filozofii, pokoušejí se rekonstruovat dobové myšlení, zvyky. Nesnaží se tedy hodnotit dávnou dobu jen dnešními měřítky:-)

0 0
možnosti
PP

"je to frustrovaný a deviantní jedinec, kterému je víra jen ventilem k uvolnění nenávisti a odplaty za křivdy, které nemají s vírou nic společného" nadčasové označení pro určitý typ zločinců

0 0
možnosti
Foto

R^R^R^ Jako vždy, děkuji...

Osobně se domnívám, že na mytologizaci Žižky se podílel i klasický konfesní svár českých dějin. Že se ze Žižky stal jakousi zvláštní přesmyčkou ctnostný hrdina reformace (řečeno s nadsázkou), jemuž pak byly přisouzeny náležitě idealizované vlastnosti. Ale nechci zde zbytečně jitřit sváry, protože to absolutně nemá smysl. V našich dějinách máme skvělé osobnosti různých konfesí a různého přesvědčení. A to, co nás kdysi rozdělovalo, by nás dnes mělo, při střízlivém a uznalém pohledu do dějin spíše spojovat.

5 0
možnosti
Foto

Ovšem, další mýtus - Žižka trestající zhýralou církev. Reformátoři proti katolíkům. Děkuji za připomenutí.

1 0
možnosti
JR

J86a11n 33R75á64ž

26. 10. 2018 19:20

Pohádky Jiráskovy i Palackého o našich dějinách, byly poplatné své době. Jsou zakořeněny v našich myslích, že připuštění objektivní pravdy je pro mnohé velmi těžké.

Vašim článků dávám karmu a dík za ně!

8 0
možnosti
Foto

Tak vida jaký byl ten Žižko looser co všechno prohrál. Sepište to, dejte si to patentovat a možná vyhrajete Nobelovu cenu.

0 1
možnosti
JT

J15i59r57i 59T35i55c72h35y

26. 10. 2018 17:41

A tento trapny, zkreslujici serial, nenavistny k ceske historii, pokracuje.

1 2
možnosti
Foto

J72a18k76u69b 46R68o17t75h

26. 10. 2018 18:22

Je jeden druh lidí, pro které jsou relevantní fakta nenávistí. Víte, kteří to jsou? :-/

7 0
možnosti
VV

Zajimalo by mne jak by se Cesi na Jana Zizku divali nebyt Aloise Jiraska. Svet o nem prilis nevi. Vetsinou se v Google dozvite jen, ze ma v praze monumentalni sochu. O tom, ze to byl obycejn lapka neni pochyb.

2 0
možnosti
Foto

Zdá se, že při nešťastném formování Žižky jako "historické postavy" se v druhé polovině 19. století sešlo několik náhodných okolností. Nárůst nacionalismu / v té době obvyklý i v jiných zemích/. Národní obrození, hledající své záchytné body a ospravedlnění v minulosti. Zakladatelské vědecké dílo Františka Palackého a jeho impozantní Dějiny národu českého, jejich výběrové vykrádání autory šestákových románů i skutečných uměleckých děl. A v neposlední řadě romantismus, který pro své vyznění a účinek vyžadoval silně vyhrocené protiklady. Češi v tom nejsou sami, Wagnerovská Walhalla plná germánských titánských hrdinů nebo britské prerafaelistické hnutí romantizující středověké rytíře, jsou plody stejné doby. Skvělá umělecká díla přetrvají / Mikuláš Aleš, Alois Jirásek I Kafkova socha/, ale nelze je zaměňovat s realitou.

3 0
možnosti
Foto

Karma.Žižka by si zasloužil titul nejvíce přecenovaný a nejvíc neprávem ocenovaný vojevudce v dějinách....

3 1
možnosti
Foto

Děkuji za příspěvek i za karmu. Žižkovo renomé je vymezenou českou kotlinou, o poněkud legračních nářcích českých historiků na neznalosti zahraničních vojenských odborníků se zmíním v příštím posledním dílu.

2 0
možnosti
LT

L60u58d67ě81k 49T56o87n58d30r

26. 10. 2018 16:00

nezasloužená karma Rv

1 1
možnosti
JZ

J94a26n 95Z96i10e31g72l87e27r

26. 10. 2018 15:23

Zasloužená karma R^:-)

9 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS