Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jako vždy karma a poděkování.

Rád bych se však zeptal na jednu věc. Určitě jste už psal o bitvě u Grünwaldu a možná jsem to četl nepozorně nebo jsem už zapomněl detaily...

Nedávno jsem poslouchal přednášku člověka, který se věnuje historii řádu Německých rytířů. Ten uváděl, že Žižka prý měl v bitvě u Grünwaldu být původně přítomen se svým vojem jako žoldák na straně křižáků. Ale prý potom Žižka "charakterně" čekal v ústraní na to, jak bitva dopadne a až ke konci se přidal k vítězné jagelonské straně. Dost mi to trklo do uší, a tak bych se rád zeptal, zda a co na tom může být pravdivého. Přednáška byla nedávno reprizována na Tv Noe, v rámci seriálu "letní univerzita"

1 0
možnosti
Foto

To vypadá na ošklivou pomluvu. Jediná informace o Žižkově účasti v bitvě pochází od polského kronikáře Dlugosze. Ten zaznamenává Žižkovo jméno, ale nic víc, nemáme ani jistotu, na které straně bojoval. Jen podle jmen dalších účastníků z Čech usuzujeme, že to bylo spíše na straně polského krále.

1 0
možnosti

Když zde čtu o možné realitě, tak jsem si říkal, že časem se pravda obvykle ukáže, možná i zvítězí, když to máme i na prezidentské vlajce.

A tak jsem si šel vyhledat, kde se text "Pravda vítězí" na naší vlajce vzal. Jde opravdu o převzatý židovský text z bible? Viz:

https://zpravy.idnes.cz/pravda-vitezi-ale-nad-cim-0xj-/zpr_archiv.aspx?c=A080208_140025_kavarna_bos

Ještě že má text "Pravda vítězí" propadlá autorská práva a Izrael od nás nechce autorské poplatky.:-)

1 0
možnosti

No, při vzpomínce na ,,geniální,, řešení situace v roce 1938 (sice bojovat, ale po pár dnech se vzdát, čímž místo o pohraničí přijdeme o všechno, navíc s cejchem viníka války), o srovnávání s jinými národy, které byly oproti nám v úplně jiné situaci nemluvě, jsem osobně skeptický, že by se všichni ostatní za těch několik set let v Žižkovi mýlili a teprve teď přišel průlom.

Ale nic není nemožné:-))

0 0
možnosti

J49a21n 77Z64i57e10g31l84e97r

14. 10. 2018 22:25

Zasloužená karma :-)R^

2 0
možnosti

L64u90d44ě45k 65T11o93n82d13r

14. 10. 2018 22:04

Jsem velmi zvědavý na poslední díl blogu, kde - jak doufám - bude nějaké shrnutí, zhodnocení Žižky v českých dějinách.

Protože, pokud vlastně skoro nikde nebojoval, vojenský řád nebyl "nic moc", vozová hradba jiné husitské vynálezy nemají s Žižkou nic společného, většinou jen vraždil a loupil atd... tak kde se potom vzala ta velkolepá Žižkova image, která je dodnes tak silná, že se o něm učí v dějepise, zná ho každé české dítě a jeho monumentální socha dodnes shlíží na Prahu.

Kde se to tedy vzalo?

2 0
možnosti
Foto

Tentokrát souhlasím, série článků o Janu Žižkovi si žádá vysvětlení a objasnění autorova názoru na Žižkovo místo v českých dějinách i na příčinu bizarní zbytnělosti jeho mýtu v české kotlině. Učiním tak na samotný závěr seriálu.

2 0
možnosti

M88i58l36a89n 49B54í72l65e82k

14. 10. 2018 18:45

No, článek je poněkud zavádějící. Za Žižkova života byly vyhlášeny tři kruciáty. Ta třetí se dnes ani nepočítá, ztroskotala hned na začátku, zůstávají tedy dvě. Druhá výprava přísně de iure asi sestává jen z onoho tažení na severozápad Čech, de facto k ní ale strategicky patří i Zikmundovo tažení ke Kutné Hoře.

Žižka se tedy zúčastnil vítězně první kruciáty, nepřátelská vojska porazil i u Zikmundovy výpravy úzce související s druhou kruciátou (Německý Brod).

Takže se to dá říct i jinak. Při vpádech vojsk souvisejících se dvěma křížovými výpravami se Žižka dvakrát vítězně postavil proti nim:-)

0 0
možnosti
Foto

Kruciátou může být pouze tažení, vyhlášené papežem. Takové výpravy byly za Žižkova života jen dvě.

Zikmundovo tažení kruciátou být nemohlo z důvodů, které jsem uvedl článku.

Ani proti tomuto tažení uherského vojska Žižka nevelel. Byl pouhým velitelem táborských oddílů a přesné rozdělení povinností a taktických kroků bylo před odjezdem z Prahy předmětem několikadenního složitého vyjednávání všech zástupců kališnických skupin. Jedním z důvodů složitosti příprav byly nepochybně i obavy zúčastněných velitelů z nedisciplinovanosti táborských žoldnéřů, které se nakonec potvrdily u Německého Brodu.

1 0
možnosti
Foto

Díky, jako obvykle zajímavý pohled...R^.

4 0
možnosti
Foto

Karma.Opět zajímavé čtení.

6 2
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS