Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

R^ Karma. Moc děkuji za Váš seriál, rád čtu. Také rád sleduji diskusi, tedy přesněji její korektní část, která rozebírá fakta z různých stran.

3 0
možnosti
Foto

Děkuji za podporu, ještě budeme pokračovat asi ve třech dílech. V tom příštím se konečně budeme věnovat Žižkovým bitvám.

0 0
možnosti
Foto

Víte autore Vaše protihusitsky zaujaté texty mi svou objektivitou připomínají několik knih o II. světové válce z pera německých autorů které jsem měl tu čest číst a když to trochu přeženu tak i nacistické filmové týdeníky které jsem několikrát shlédnul.

Na východní frontě podle nich hrdinní němečtí vojáci pořád statečně postupovali, obkličovali miliony a miliony špinavých, zarostlých a méněcenných ruských vojáků a když se jim náhodou něco nepovedlo, tak za to mohli nespolehliví spojenci případně ruská zima anebo všudypřítomné bláto a hlodavci. Tanky Tiger zničily až 17 ruských tanků za 20 minut a kdyby nemrzlo, tak by vlajka s hákovým křížem už dávno plápolala na Kremlu...Jenže ono bylo vše jinak a nakonec zavlála rudá vlajka naopak nad Reichstagem.

Jak je to možné? No ono se asi občas něco povedlo i druhé straně jen se to jednostranně zaměřeným německým propagandistům jaksi nehodilo do krámu...

Vy se pořád barvitě a jednostranně hnidopišsky soustřeďujete na krutosti husitských válečníků jakoby žoldnéři najatí ve jménu kříže byli nějací andělé.

Je možné, že někdy v dalším pokračování najdete na husitství i něco pozitivního anebo se podle Vás celé české obrozenectví i I. Československá republika svým přihlášením se k odkazu husitství mýlilo?

0 1
možnosti
Foto

Tvrzení o protihusitských postojích se v diskuzi pod mými články tu a tam opakuje. Jedná se o nedorozumění - pokud proti něčemu brojím, tak je to kýčovitý a nepravdivý obraz doby. Nepravdivý obraz dějů starých 600 let , který má být jakousi berličkou pro naše národní sebevědomí v současnosti. Pár vět k tomuto tématu i k tomu, co zmiňujete v posledním odstavci, bych rád přidal na závěr seriálu. Odpověď není jednoduchá a nemůže být krátká.

3 0
možnosti

J39a70n 21C77i83h54e21l47n32a

12. 10. 2018 14:24

O "demokratičnosti" Zikmundových vojsk psal už Vavřinec z Březové: „Když totiž táhl se svým vojskem s řečenými pány přes Humpolec a Ledeč ke Kutné Hoře, jeho nelidští a věrolomní lidé všem (jak přátelům, tak nepřátelům) vypalovali vesnice, městečka a hrady, a znásilňujíce panny a ženy až do vydechnutí duše, potom je usmrcovali, maličkým dítkám usekávali ruce a nohy a pohazovali je před očima matek a jejich matky s ostatními ženami obnažené hnali před sebou jako dobytek a zavěšovali je na plotech za prsy, z kterých někdy sáli."

Německý historik Ferdinand Seibt (1927-2003): „Dějiny husitství mezi léty 1419 a 1431 nás učí vidět ve vnějším ohrožení důležitý svorník pro soudržnost českých revolucionářů, možná ten nejdůležitější. Zvolili sílu, podle které se zorganizovali kolem přijímání z kalicha. A nepřátelská moc je zasáhla s pravděpodobně neslýchanou krutostí. Čtyřikrát byl proti husitům kázán kříž. Za tímto účelem byl v Říši zaveden nový, efektivní daňový systém. Označení Čech jako kacířské země, často v neověřeném a nekritickém nacionalistickém zjednodušení dosáhlo v propagandě mezinárodního rozměru. Přitom nebralo ohled na Čechy žijící v okrajových oblastech, kteří zůstali věrni církvi i králi. Postup křižáků byl nemilosrdný a nečinil rozdílu. Tím spíše se nabízela jednotná obrana."

6 0
možnosti
Foto

O demokratičnosti Zikmundových vojsk ve svém textu nehovořím, nýbrž o demokratičnosti Hodětínova vojenského řádu. Vavřinec není nestranným svědkem. Jako kališník a Žižkův podporovatel s oblibou události přibarvoval a lamentace nad řáděním cizích vojsk jsou obecně parádní disciplínou všech kronikářů středověku. Jeho barvitý popis "bitvy" na Vítkově zmiňuji v článku Mýtus a realita-Bitva na Vítkově 1420. Protestant Seibt trpí podobným nutkáním - snaha o "věroučnou vyváženost" ho občas vede k poněkud klamným, zato barvitým proklamacím.

6 0
možnosti

L70u49d92ě35k 14T53o51n46d63r

12. 10. 2018 13:49

Genialita "vozové hradby" byla v tom, že k její výrobě byly použity běžné - tedy všem dostupné - selské povozy. Pouze byly přizpůsobeny opět běžně dostupnými prostředky. Nebylo tedy zapotřebí žádné specializované výroby, ani specialních vozů. V tom byla geniální jednoduchost a přístupnost v potřebném množství.

Stejně jako okovaný cep - cep, který byl v každé selské chalupě. Stačilo jen přidat hroty... Jednoduché, levné, přístupné v potřebném množství - geniální.

Atd...

3 0
možnosti

J55i78ř28í 64K20a57l84o74u94s

12. 10. 2018 15:23

Největší plus vozové hradby bylo to, že husitský pěšák se takto výškově dostal na úroveň jezdce.

3 0
možnosti

L76u76d49ě58k 53T96o54n65d34r

12. 10. 2018 13:44

Kdo to byl "Hodětín" ? A komu velel?

0 0
možnosti
Foto

Přesněji Jan Hájek z Hodětína, původem zeman ve službě u králova dvora. V letech 1409 - 1411 vedl královo vojsko v domácích válkách proti významným pánům, zejména proti Rožmberkům. Král jej za zásluhy jmenoval moravským podkomořím /1411/, roku 1413 dokonce českým podkomořím, tedy do funkce na úrovni dnešního předsedy vlády. Na jeho přání sepsal Jan Hájek, tehdy už válečný veterán, základní pravidla vojenského práva, dnes zv. Hodětínův vojenský řád. Hodětín se zcela jistě znal s J. Žižkou. V době revoluce byl purkrabím Písku a Zvíkova. Datum úmrtí není jisté, některé prameny uvádějí 1424 - 1427, většina historiků se kloní k datu 1430.

3 0
možnosti

J11a69k11u67b 85Š98o21l46c

12. 10. 2018 12:21

Vozová hradba byla geniální, pokud se používala v příhodný čas. Husité nebyli trollové, aby ji používali neustále, např. při spanilých jízdách. Při mnoha bitvách se však osvědčila a je plusem husitů a Žižky, že ji dovedli využít v pravý čas, i když jejími vynálezci nebyli.

4 0
možnosti
Foto

"Příhodný čas" ve válce neexistuje, jedno z pravidel války říká, že ůtočit je nutno ve chvíli, pro nepřítele nepříhodnou.

Vozovou hradbu používali husité i při spanilých jízdách /Weidhofen, Ilava/ a právě při střetnutí u bavorského Hiltesriedu způsobilo vniknutí nepřátelské jízdy do uzavřené hradby nebývalý masakr husitské pěchoty.

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS