Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zajímavé, karma.

1 0
možnosti

J24i76r45i 57T66i44c24h10y

3. 5. 2018 16:36

Vase clanky jsou bezesporu zajimave a vrhaji dalsi svetlo na dane historicke obdobi. Co jste ale zrejme nepochopil je, ze udalosti, ktere popisujete, byly bezne pro danou dobu. Dale vam chybi hlavni historicka perspektiva: Husitske valky ponekud zastavily pronikani Nemcu do ceskeho prostoru a mozna znamenaly preziti ceskeho naroda. Z ceskeho hlediska jsou vyznamne v tom, ze Cesi se postavili proti cizi nadvlade, pronikajici hlavne diky nemravne a hamizne (katolicke) cirkvi, Nemohu si pomoci, mam dojem, ze vas cil je nejen historicky, ale i silne negativni proti narodu.

1 6
možnosti

Neříkám, že husitští hejtmani byli výkvět skromnosti. Ale třeba u Diviše Bořka z Miletínka (DBzM) a hradu Kunětická Hora opět podepíráte svou úvahu o věci, které nejsou vůbec pravda. Účelový výběr faktů, nebo jen omyl? Nevím - osobně Vás, autore, neznám.

Dle Vašeho textu DBzM ULOUPIL POKLAD opatovického kláštera, PROTOŽE právě tím je možné vysvětlit že „... na základech původní malé tvrze ... syn z chudé zemanské rodiny realizoval tak velkou stavební investici za pouhé dva roky po vypuknutí revoluce ... (atd.)“.

A teď fakta:

Na zmíněném kopci stál už nějakých 70 let před příchodem husitů ROZSÁHLÝ HRAD (100mx30m)! Takové v té době byl schopen stavět pouze král! V době příchodu husitů byl hrad poškozený (moc nebo málo?). Divišův hrad využil jeho obvodové opevnění a dodržel tak rozsah původního královského hradu. Ovšem s tím, že na konci areálu strhl hranolovou věž a v tom místě vybudoval vpodstatě malý šlechtický hrad (30mx30m) s jednou obytnou budovou o třech místnostech v každém podlaží a s válcovou věží. No, žádný luxus. Podstatné bylo to, že zbytek areálu - tedy jeho většina – byl pro běžného šlechtice příliš rozsáhlý (potřeba držet vysoké stavy posádky). Ale husitům naopak vyhovoval jako opevněný tábor pro početné vojsko.

0 0
možnosti

Archeologický výzkum (už v 1983!) nalezl základy dvou věží z předhusitského období – hranolové a okrouhlé. Jedna na východním, druhá na západním konci planiny. Viz http://hrady.dejiny.cz/khora/khora-022.htm.

Koho to víc zajímá, detaily např.: http://docplayer.cz/40824577-Masarykova-univerzita-filozoficka-fakulta-seminar-dejin-umeni-milos-jirousek-rekonstrukce-zriceniny-kuneticka-hora-muzejnim-spolkem-v-pardubicich.html.

Tím se ovšem hroutí Vaše konstrukce, že „je téměř jisté“ že Diviš ukradl jakýsi poklad z kláštera. Ale článek už přečetlo přes 1000 čtenářů a ti už té dezinformaci „téměř jistě“ věří. A co ty další zmíněné případy? Které nesouvisí se středověkými hrady a tak info k nim v hlavě nenosím?!

0 0
možnosti

Ještě mi v článku chybí Jakoubek z Vřesovic, tento "husitský" vyčůránek vlastnil ke konci života polovinu severních Čech.

0 0
možnosti
Foto

Správná připomínka, Jakoubek, tento ukázkový husitský zbohatlík, patří k těm, kteří jsou na řadě v dalším pokračování.

0 0
možnosti

Jak už jsem psal minule pod 1. dílem, těším se, až budete objasňovat, kde ty miliardy skončily, když bylo husitství poraženo, jak se k němu dotyční dostali a určitě bude zajímavé, až budete odkrývat i to, kde jsou po restitucích dnes.

1 0
možnosti

Nejspíš se oba těšíme zbytečně. Mně by stačilo, kdyby podobně fundovaným způsobem objasňoval zbohatliky z jiných válek. A že jich je na výběr dost.

0 0
možnosti

Ano, Prokop Holý pocházel z bohatých poměrů (proč by ovšem měl být hned "rozmazlený synek", když o jeho dětství víme jen to, že ho adoptoval strýc...), byl vzdělaný, zcestovalý, kultivovaný, schopen kompromisu. On si mohl "nahrabat" daleko víc - a hlavně si majetku užívat, jenže nakonec tohle vše hodil za hlavu, když se vrátil před bitvou u Lipan k radikálům (a že s nimi měl také konflikty...).

2 0
možnosti
Foto

Na rozmazlenost soudím z poněkud nepochopitelného lpění na luxusním životním stylu, který mezi sirotky a tábory sotva mohl nalézt pochopení, jakož i z poněkud trucovité schválnosti, jakou bylo stržení mostu přes Váh bez ohledu na fatální důsledky pro Čapkovo sirotčí vojsko. Paradoxně byl Prokop ten poslední, kdo by se potřeboval obohacovat - rodina jeho matky, kde byl vychováván patřila k nejbohatším v zemi. O Prokopovi chystám samostatný článek, tam bude lze diskuzi na toto téma rozvinout šířeji.

1 0
možnosti

J41a45k86u19b 36Š57o14l36c

3. 5. 2018 10:23

Z celého husitství je podstatná myšlenka životě v pravdě, poté hrdost na vojenské umění, kdy Češi naháněli strach celé Evropě a snad i předobraz určité sociálně spravedlivé společnosti (i když to je spíš pohádka). Že se u toho kradlo, hrabalo a vyřizovaly se osobní účty je lidské.

2 0
možnosti

Na počátku každé revoluce stojí krásné ideály. Brzy však převáží hrabání a hromadění majetku. Pak se vůdcové revoluce rozštěpí a začnou bojovat proti sobě navzájem. Například po vítězství VŘSR se Stalin a další nastěhovali do luxusních sídel někdejších velkopodnikatelů a obchodníků, kteří byli zlikvidováni, pokud včas neutekli. Pak bojovali proti sobě a vítězně z toho vyšel Stalin. Podobně to bylo při Velké francouzské revoluci i při dalších revolucích.

2 0
možnosti
Foto

Asi jsme my Češi "pranárod", ani jedna nitka by na nás nezůstala suchá, "všichni kradnů," kradli, od pradávna. Nejen v dávné minulost, za doby husitské v 15. stooletí, ale už i praotec Čech na hoře Řípu, kdoví, kolik si toho mléka a strdí "neulil" pro sebe a svoji rodinu. A co Krokova dcera potom Libuše? Ta už určitě okradla i svoje sestry, Kazi a Tetu. S tím Přemyslem Oráčem to byla určitě jen prolobovaná habaďůra - není možné, aby přijal nabídku k sňatku od ženské, kterou vůbec neznal. A tak dále - všecko v českých dějinách je nějak vachrlaté - až po tu naši "slavnou" naši Klausovu kupónovou privatizaci. Ale v něčem jsme, my Češi, opravdu jedineční. Neexistuje snad na světě národ, a jeho historici, kteří by tak s prominutím ká.eli na svoji minulost, a tak ji presentovali mládeži - a dětem. Všecko bylo špatné, zkorumpované, prolhané, my, Češi, jsme národ hamižníků, zbabělců a zlodějů, a kdoví čeho ještě horšího. Nemáme být na co hrdi, už ať se raději v tom evropském kotli národů nadobro rozpustíme a zanikneme. (Kde se hrabeme na Ameriku (Indiáni), na Španělsko( (Aztéci), Portugalsko, (piráti a dobyvatelé, Nizozemci (kolonialisté), Angličané (taktéž a jejich krvavé boje o moc a trůny - (viz jejich historické filmy).

Přes tmavé brýle, kterými soudíme naši minulost, nevidíme, co se děje dnes, naše současnost. Je to hodně smutné, viďte, pane blogere Jaroslave Konáši.... ;-(Rv (Nelíbí se mi idealizování minulosti, ale ani to její věčné zatracování). Díky za pochopení.

2 1
možnosti
Foto

Omlouvám se za chyby - překlepy. Díky.

0 0
možnosti

Vaše články jsou zajímavé.

Právě z podobných důvodů já nevěřím v upřímnost žádné ze současných stran. O tom, že ODS a ČSSD se pořádně stačily zkompromitovat, není sporu. To musí vidět i slepý. Ale nikdy nebudu věřit ani těm stranám, které svou politiku stavěly právě na kritice opoziční smlouvy, na slibech o ušlechtilosti EU, na údajné ušlechtilosti Václava Havla apod.

Vy svými články jasně dokazujete, že ti, co mají plná ústa ušlechtilosti bývají naprosto stejně vypočítaví jako jejich protivníci.

Klausovo a Zemanovo křídlo za 18.

Havlovo, Rumlovo, Kalouskovo a Schwarzenbergovo křídlo za 20-2.

U všech voleb volím podle celkového trendu směřování, ale ani za mák nevěřím, že by jedni byli lepší než druzí.

Vy svými příměry z patnáctého století dáváte tomuto mému názoru za pravdu.

Nejsem si jistý, zda s tímto mým názorem souhlasíte, zda své články nepíšete proto, abyste ukázal, že husitští představitelé byli horší hrabivci. V tomto názoru bych s Vámi nesouhlasil, byli stejní hrabivci jako jejich protivníci, ale lepší rozhodně nebyli.

A tak je to ve všech dobách. Politické tábory se od sebe liší celkovým směřováním politiky, ale nikoli mírou hrabivosti nebo nezištnosti.

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS