Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Husitství nebylo vyloženě namířeno proti tehdejšímu společenskému řádu, existenci šlechty, vlastnictví velkých majetků a tak. V rozporu by asi byla okázalost, hýření nestřídmost, protože to jsou vlastnosti odsuzované biblí. Takže v tomhle kontextu je špatné obklopování se luxusem, silně kontroverzní pořizování nákladných uměleckých děl s náboženskou tématikou. Ale fakt, že si někdo zabral nějaký palác, či vybudoval hrad není, až taková senzace, jak by autor chtěl, zvlášť když prostředky získal na úkor těch "zlých". Byla to revoluce náboženská, nikoli komunistická.

0 0
možnosti
LB

V historické části Tábora je náměstí, které se od nepaměti jmenovalo Klášterní, protože tam stojí raně barokní klášter s kostelem augustiniánů, jež bylo někdy po roce 1948 přejmenováno na náměstí Mikuláše z Husi. Stejně ale všichni chodí na Klášterák...

Není bez zajímavosti, že při archeologických průzkumech na místě původních táborských domů, se dost často nacházejí ukryté poklady. Dokonce se o šéfovi archeologů Husitského muzea traduje, že kam kopne, najde poklad.

1 0
možnosti
MB

"Nač to tajit - slavný jednooký vojevůdce byl dalším z miliardářů mezi husitskými hejtmany."

Můžete dát zdroje vašeho úsudku? Já jsem četl (Pekař, Čornej, Šmahel atd.), že Žižka vzhledem ke svému postavení na majetek moc nedal. Opravdu se dá tehdejší držení Kalicha považovat za obdobu současného "miliardářství"?

0 0
možnosti
Foto

Hrad Kalich a přilehlé statky byly majetkem Žižkovy rodiny až do roku 1437, kdy se dostaly z rozhodnutí císaře Zikmunda do vlastnictví Zikmunda z Vartenberka. Vzhledem k úrodnosti půdy byly statky na Litoměřicku vysoce ceněným zbožím. Pozemky si Žižka mohl jednoduše přivlastnit, ale stavbu hradu musel zaplatit specializované huti. Oblíbená řečnická figura historiků, že Žižka neusiloval o bohatství, je líbivá, ale nicneříkající. Žižka buď platil stavbu ze svých peněz a pak musel mít značný majetek, nebo ji nechal vybudovat z táborských obecních peněz a pak si přivlastnil již hotovou stavbu. Osobně upřednostňuji první možnost.

0 0
možnosti
LJ

Žádná revoluce nezachovala své ideály. Velmi brzy je opustila a zůstalo jen u krutostí na jedné straně a vzniku nových zbohatlíků a nové šlechty na straně druhé. To platí pro Velkou francouzskou revoluci, VŘSR ... Ideologové však často přibarvují dějiny.

3 0
možnosti
VF

Těším se na pokračování o tom, co se dělo později, když byli husité poraženi a pakovali se jiní.

2 0
možnosti
LJ

Nedá se říci, že by u Lipan byli husité poraženi. Pouze umírněná husitská frakce porazila radikální husity. Tento boj pokračoval dále. Tábor, hlavní sídlo radikálních husitů, dobyl až husitská král Jiří z Poděbrad v roce 1452.

0 0
možnosti
Foto

Alespoň víme, odkud si jeden určitý jistý vzal příklad. R^

1 0
možnosti
VH

Jen malou poznámku (dokreslující "lehkou tendenčnost" blogu):

Mikuláš z Husi si "krátce po bitvě na Žižkově" se údajně "zmocnil paláce Rožmberků" Tedy někdy v srpnu 1420. Aby zde koncem prosince 1420 naposledy vydechl.

V čem spočívalo "zmocnění se paláce". Prostě kvartýrunk vojáků. Běžný za všech válek! (Nebo víte o nějaké, kde se vojáci takto neubytovávali???) Vy byste upřednostňoval zabrání chýše nejchudších?

PS: Nedělám si ideální představy o vůdcích žádné války či bitvy, žádné revoluce, žádného převratu. Jen se hodnocení nemá přehánět. Dělá nedůvěryhodným celý blog.

2 0
možnosti
Foto

Mikuláš z Husi jistě netušil, že jeho pobyt v Rožmberském paláci bude mít krátkého trvání. Palác sám představoval složitý komplex budov, ne nepodobný Královu dvoru u Prašné brány. Kromě Mikulášovy osobní gardy, která čítala nejspíše několik desítek elitních vojáků a byla ubytována v budovách pro služebnictvo /které opustilo palác společně s Rožmberky/, nebylo koho ubytovávat, většina vojsk Prahu opustila ještě v létě 1420.

0 0
možnosti
RT

Díky za zajímavé informace.R^

0 0
možnosti
DV

D84a32v33i76d 51V78l68k

27. 4. 2018 16:05

R^ opět zajímavé

0 0
možnosti
Foto

Děkuji za vytrvalou přízeň.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS