Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

R^zajímavý blog-karma

dějepisci se vždy snaží realitu nějak přetvořit podle svých postojů a pokud jednu historickou událost popíše deset různých lidí budete mít deset různých pohledů a výkladů

2 1
možnosti
JS

Píšete, že "dějepisci se vždy snaží realitu nějak přetvořit podle svých postojů". Podle Vás to dějepisci dělají VŽDY. Vy zřejmě posuzujete dějepisce podle článku pana Konáše. Skuteční dějepisci však pro svá dějepisná díla používají exaktní metody, nikoli relativistické pohledy. Pokud by dějiny byly závislé výhradně na osobním postoji dějepisců, neměla by tvorba učebnic dějepisu žádný smysl.

Píšete, že "pokud jednu historickou událost popíše deset různých lidí budete mít deset různých pohledů a výkladů". To je sice možné, ale v žádném případě to neznamená, že se ta historická událost udála deseti různými způsoby.

Například pohled pana Konáše začíná větou "Husité nebyli husité", a pak píše o tom, jak husité neslavně prohráli v Týnci nad Labem. Takový pohled je sice originální, ale popis historie není soutěží v originalitě.

1 0
možnosti
Foto

KarmaR^Opět zajímavé čtení.

5 0
možnosti
JS

Sice slyším poprvé, že by slovo husité přešlo do češtiny z němčiny, ale bude to asi podobný případ, jako když slovo "pistole" přešlo do češtiny z italštiny, ovšem původně šlo o české slovo "píšťala", které husité používali pro palnou zbraň.

Skutečnost, že si husité od samotného začátku neříkali husité, neznamená, že je to slovo nějak chybné nebo významově zavádějící. Právě naopak. Každému je jasné, že jsou tímto slovem souhrnně označováni stoupenci české reformace. A není zcela podstatné, jestli oni sami si říkali kališníci, Boží bojovníci nebo utrakvisté. Zavádějící je Vaše tvrzení, že husité sami sebe považovali za "ortodoxní katolíky". Maximálně se považovali za "věrné křesťany".

Ale jak už jsem psal u Vašeho předchozího článku: Není příliš podstatné, že i husité některé bitvy prohráli. Podstatné je, že dokázali drtivě porazit čtyři křížové výpravy a nespočet samostatných vojenských vpádů, jejichž vojska měla vždy značnou početní i technickou převahu.

2 0
možnosti

J87a26k27u12b 27Š48o56l55c

15. 3. 2018 13:58

Ještě by do toho mohl autor zamontovat islámský stát.

0 0
možnosti
  • Počet článků 96
  • Celková karma 26,17
  • Průměrná čtenost 1980x
Investiční poradce, sběratel, důchodce. Autor knihy Důvěrná zpráva o Janu Žižkovi z Trocnova.

Seznam rubrik