Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J92a19k54u36b 44Š73o28l75c

15. 3. 2018 10:01

Existuje to i jinde nebo je to jenom česká specialita? Asi nějaký mindrák z dob socialismu. Každý národ je hrdý na své předky, kteří se zapsali do historie, jen čecháčci si myslí, že vyrostou, když na své předky budou plivat.

0 0
možnosti

M71i44l10a16n 59B58í73l74e28k

15. 3. 2018 19:45

Česká specialita to asi není, ale určitě existují státy/národy, které do své historie dokázaly s hrdostí včlenit i zcela rozdílná období, protichůdné osobnosti. Historik Jiří Rak třeba vzpomínal na Francii: "...Kolik ta má tradic! Keltskou, křesťanskou tradici ludvíkovskou, tradici revoluční Francie i tu konzervativní monarchistickou tradici. Všechno to dokázali integrovat. A tohle my nedovedeme, tady je všechno postaveno proti sobě, až to někdy vypadá, jako by český panteon měl vyměřený počet míst, a když tam chceme dodat nového velikána, musíme někoho jiného vyšoupnout. Francie se dnes hlásí ke svaté Janě i k Voltairovi. Kdežto my vždycky někoho škrtneme."

0 0
možnosti

Na termínu "husitská revoluce" bych neviděl nic špatného. Používají ho i historici, kteří nemají problém poukazovat na stinné stránky tohoto období. Nakonec husitství opravdu přineslo velký zlom; existence "dvojího lidu", turbulence v mocenském uspořádání (vliv nižší šlechty a měst, základy stavovské společnosti), zásah do národnostní problematiky atd. - to jsou podle mě změny, které opravňují k používání slova revoluce.

0 0
možnosti

Samozrejme, ze to byla revoluce. Melo to vetsinu atributu - masovost, zapojeni lidovych vrstev, nasilne prevzeti moci v rozporu s tehdejsim pravem a pokus o zmenu zavedenych poradku. Trochu se to vymyka tim, ze to nebylo ani tak proti politickym a socialnim pomerum, ale hlavne to bylo protikatolicke.

0 0
možnosti
Foto

Karma.Děkuji za zajímavou exkurzi do historie.Je celkem nepochopitelné proč se jedno z nejhorších období našich dějin,krvavá občanská válka proti legitimnímu a velice schopnému nástupci na český trun,řadí mezi "nejslavnější".Oslava radikálních náboženských fanatiku a vrahu civilního obyvatelstva jako "vlastencu" je největší překroucení naší historie...těším se na další blogy.R^

2 2
možnosti

k té občanské válce by ovšem nedošlo, kdyby katolická církev nebyla ve středověku v podstatě totalitní organizací a nepronásledovala lidi jiné víry než katolické ;-)

2 0
možnosti

He he, ze by "Vase pravidelna davka emoci" ?

0 0
možnosti

Není příliš podstatné, že i husité některé bitvy prohráli. Podstatné je, že dokázali drtivě porazit čtyři křížové výpravy, jejichž vojska měla vždy značnou početní i technickou převahu. Na světě neexistuje národ, který by se dokázal ubránit během pouhých padesáti let čtyřem, respektive pěti křížovým výpravám a nespočtu samostatných vpádů zahraničních vojsk. Přičemž první tři (respektive čtyři) křížové výpravy Češi porazili během pouhých deseti let.

Rozhodně nejsou přehnaná tvrzení, která hodnotí boj husitů proti křižáckým výpravám jako boj za národní existenci. Paradoxně teprve vnitřní nejednota mezi husity (tedy štěpení husitů na vzájemně znepřátelené frakce) vedla k politickému oslabení zemí Koruny české.

5 3
možnosti
Foto

V několika větách se Vám podařilo shrnout několik floskulí, které se staly národním mýtem. Téměř nic z toho není reálným popisem skutečnosti. O kruciátách i tzv. štěpení husitů napíšu v následujících článcích. O tzv. národní existenci jsem psal zde na blogu 1.8.2017 v článku Naši němečtí obrozenci a Schauerovy dvě otázky.

9 2
možnosti

Jo, Alois Jirasek a Zdenek Nejedly, to byla dvojice na vytvareni dejin. Znam take jednu pohadku z druhe strany. Husite meli oblehat mesto Deggendorf na Sumave. A ty bavoracky navarily hrnce bramborovejch knedliku a temi zahnali husity na utek.

3 0
možnosti
Foto

Trapné porážce v Bavorsku se v jednom z příštích dílů budu rovněž věnovat. Děkuji za připomenutí.

0 0
možnosti

A co myslíte, že bylo příčinou útěku kališníků? Nejsou známy ani spekulace o možných příčinách?

0 0
možnosti
Foto

Snad hradní posádka v postavení nad husitským ležením nějakým způsobem komunikovala s příchozím vojskem a odvážila se v noci malého výpadu. Ten pak ve tmě mohl stačit k vyvolání zmatku a bezhlavého útěku. Ale to je jen můj dohad.

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS