Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Přímá volba presidenta je v podstatě referendum občanů,

které se osvědčilo a osvědčuje v rámci zastupitelské demokracie a potvrzuje, že naši občané umí rozumně rozhodnout v případě, že mohou přímo rozhodovat, což je samozřejmě jejich právo.

Proto není důvod se obávat zavedení zákona o obecném referendu občanů.

2 2
možnosti
ZB

Rozhodně je lepší přímá volba než volba nepřímá, senátory a poslanci Parlamentu. Dočkali bychom se nějaké dohody, tedy někoho, koho by nikdo nechtěl. V poslední volbě by na nás pak hleděl buď Schwarzenberg a nebo dokonce Pithart. To by bylo jistě mnohem horší než Zeman.

4 3
možnosti
Foto

Já jen pro autora a pro pořádek... Nepřímo volený president byl tehdy volený celým parlamentem, nikoli pouze a jen Poslaneskou sněmovnou, nýbrž i Senátem, a to na společné schůzi obou komor... Čili většinu musel vítězný kandidát hledat u všech 281 zákonodárců...

2 1
možnosti
VV

Tenkrat jsem si myslel, ze je jednodussi podplatit par poslancu, nez oblbnout milion obcanu.

Ale mozna to bylo tenkrat i levnejsi.

2 0
možnosti
RK

R63u58d98o70l24f 85K24o71n72c

17. 1. 2018 13:43

nepriama volba je ako zastupiteľská demokracia - ” je to nástroj potlačenia skutočnej demokracie. Jedná se o řešení problému „demokracie” bez demokracie.

Zastupitelská demokracie je magická formule, jež umožnila mít něco označované za demokracii a zároveň garantovat vládu elity (teda žiadneho demos – ľudu) a ochraňovat darebáky.

To chcete ?????

4 3
možnosti
Foto

Máte pravdu. Ač. tzv. lidovláda v reálu nikdy neexistovala, a tak je tomu dodnes, a nejspíše bude i nadále;-)

1 1
možnosti
VV

Take jsem si kdysi mysle, ze neni mozne zkorumpovat miliony volicu jako tec par stovek poslancu.

Bohuzel musim ale dat panu Zemanovi za pravdu ohledne jeho vyroku o inteligenci obcanu, tedy i volicu.

4 0
možnosti
SN

:-)......Jsem rád, že jste zmínil Langra, (Íčko), s výrokem tady půjde někdo bručet. Význam je stejný jako do tepláků. Bylo to šou, bohužel my jsme byli jen trpně se dívající obecenstvo. CHodily i kulky, v igelitkách se na záchodě předávaly peníze, někteří poslanci se stali nezvěstnými. Máte dobrou paměť! R^R^R^

10 0
možnosti
Foto

Já se stále domnívám, že zavedení přímé volby prezidenta ČR bylo nesmyslem. Vždyť tato funkce je víceméně jen reprezentativní a ceremoniální, takže přímá volba je jen zbytečně drahý luxus. Podívejme se na sousední Německo. Tam má prezident zhruba stejné postavení jako u nás s volí jej kultivovaně parlament. Naši politici si ve slabší chvilce řekli "lidi chtějí přímou volbu prezidenta, tak jim ji dejme, ať od nich máme pokoj". A teď z toho máme víceméně jen takovou reality show, které se politické strany víceméně neúčastní.

5 4
možnosti
Foto

Nesmyslem to nebylo. Že to byl předvolební tah jí zavést, to ano. Že toho dodnes mnozí politici litují, to také. Vyšachovali tím sami sebe:-P A dnes jen kvičí. Vzteky, ale i strachy;-D

4 1
možnosti
Foto

Proti příme volbě byla kategoricky Zeman a v roce 1990 ve Federálním shromáždění pronesl projev ve kterém zdůvodnil proč je proti přímé volbě a uvedl " ......proč právě teď, musíme si připustit některá velice nepříjemná, ale bohužel pravdivá fakta. To, co nyní řeknu, není projevem univerzitní povýšenosti ani sarkasmu. Je to suché konstatování skutečnosti.

Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. "Mám pocit, že jeho volba to potvrdila.

8 3
možnosti
Foto

V které ,,třetině" se nacházíte Vy;-)

3 1
možnosti
Foto

Na Slovensku to pred ctyrmi lety taky zafungovalo - prezidentem se stal slusny clovek mimo politiku, ktereho by si vladni koalice nikdy dobrovolne nevybrala.

7 7
možnosti
VV

No, oni Slovaci opravdu, ale opravdu nejsou Cesi. Vzpomente jen na volby v roce 1946.

3 0
možnosti
  • Počet článků 96
  • Celková karma 26,16
  • Průměrná čtenost 1980x
Investiční poradce, sběratel, důchodce. Autor knihy Důvěrná zpráva o Janu Žižkovi z Trocnova.

Seznam rubrik