Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VK

i když po bitvě je každý generálem, musím přiznat že jednoznačně souhlasím s autorem R^

1 0
možnosti
TK

Je otázka, zda by vůbec došlo ke světové válce takového rozsahu, kdyby Němce nenamlsaly tak levné první zisky.

2 0
možnosti
DN

Můj názor je, že ne. Hitler by se tak vyšťavil, že by nemohl pomýšlet na další expanzi takových rozměrů jak se to později stalo.

0 0
možnosti
MB

Jednoznačně se mělo bojovat.

Buď by to Hitlera odrazilo a odradilo...

Nebo se dalo v určité chvíli čestně kapitulovat ..

Vzdát se bez boje bylo to nejhorší, co mohlo nastat.. To bylo pošlapání tehdy ještě živé a hrdé legionářské tradice.. a zlomilo to charakter národa.. Vytvořilo to novou "tradici" prohloubenou pak ještě v roce 1968..

8 1
možnosti

K89a94m87i36l 61Š67a83n66c68a

1. 10. 2017 19:01

Z ciste vojenskeho hlediska by mela obrana smysl. Pevnostni linie nebyla planovana jako, to co ma nepritele zastavit, ale pouze ho mela zdrzovat dokud nedojde k prisunuti zaloh. Letecka prevaha Luftwaffe by nebyla tak velka, protoze podle odhadu meli maziv maximalne na 3 - 5 dni boju. Fall Grun byl postaveny na momentu prekvapeni a pocital pouze s hranicnim krytem SOS ne s plne mobilizovanou armadou CSR. Slabe misto obrany byla pouze Jizni Morava, kde mohlo dojit k nasazeni tanku ve vetsim poctu. Take je treba pocitat s tim, ze velka cast nemeckych divizi existovala pouze na papire, na bojovych poctech jich bylo jen malo. Realisticky se da ocekava, ze ucinna obrana by se dala vest 4 - 6 tydnu. V optimistickem pripade az 3 mesice.

Z politickeho hlediska byla naopak obrana uplny nesmysl. CSR by byla oznacena za vinika valky a s nejvetsi pravdepodobnosti by po valce nebyla obnovena.

6 0
možnosti
Foto

Slabým místem bylo také Slezsko, nehledě na to, že by vzdoru využili aj Poláci a Maďaři. Zajímavý by také byl postoj Slovenska a SSSR.

Politicky byla obrana opravdu naprostý nesmysl. Pachuť v národě jistě zůstala, nicméně její dopad se značně přeceňuje.

3 0
možnosti
AM

A42d32a65m 61M55a71l56ý

1. 10. 2017 16:32

Poláci se drželi celkem dobře. Československo mělo dobrou šanci vzdorovat řadu týdnů. Ve finále by z toho měl užitek Stalin.

0 0
možnosti
JB

J93i38ř91í 44B69o96č47e18k

1. 10. 2017 16:39

to rozhodně. Stalin si válku v Evropě přál a myslím, že Mnichov se mu moc nezamlouval. naproti tomu by se mu asi nelíbilo rychlé a přesvědčivé německé vítězství

1 0
možnosti
JB

J77i91ř65í 70B89o15č87e37k

1. 10. 2017 16:18

při posuzování Mnichova možná děláme jednu chybu. díváme se na Německo pohledem roku 1940 nebo 41, kdy bylo na vrcholu sil. Ale roku 38 byla situace trochu jiná a němci nebyli na válku úplně připraveni, hodně němšckých generálů hitlera od války odrazovala. neviděl bych to tak jednoznačně, šance na úspěch tady byla

7 1
možnosti

Nebyla, sebemensi. Tito generalove byli zastydli v minulosti. Blitzkrieg pak vsem ukazal jak se mylili

Jedine ceho bychom dosahli by bylo, ze by Hitlerovi nepadl do rukou nas prumysl a zbrane. Nicmene, pak je otazka, jak by se vyvijela alternativni historie

1 0
možnosti

Je sranda, jak spousta lidi z tepla sveho domova rika, jak by ostatni meli umirat. Je potreba si rict, ze

1) pohranicni pevnosti byly k nicemu

2) pri obrane by nas zbytek sveta pokladal za viniky valky

3) Nemecko bylo par mesicu od statniho bankrotu. Museli valcit

4) sudetsti Nemci by vetsinou sli proti nam. Desertovali by a nebo by nas sabotovali

5) meli jsme vyborne pozemni vojsko, ale ve vzduchu meli Nemci drtivou prevahu(meli jsme kvalitni piloty, ale letadla byla par generaci zastarala)

Co se te narodni hrdosti a nezahojitelnych ran tyce. Nejsou to nahodou jen typicke sebemrskacske kecy o tom, jak jsou Cesi spatni?

2 2
možnosti
Foto

Ohnutá páteř našeho národa není způsobena až tak Mnichovem, jako spíše událostmi po 48. roce....

To, že bylo jasně řečeno, že pokud se budeme bránit, bude to bráno, jako akt agrese a rozpoutání války jste vzal na zřetel? To, že by na nás zaútočili aj Poláci a Maďaři to jste taky vzal v potaz? Obávám se, že by tento zbytečný akt "hrdinství" znamenal hrůzné následky v řadách našich obyvatel a jakkoliv by bylo v té době národem přijato, nikoho ve světě by to nezajímalo. Naopak. Smiřme se už pro jednou s tím, že jsme byli obětováni. Beneš udělal správnou věc. Zachránil spoustu nevinných životů. Ani potom se ale Češi nehrbili. Stále tu bylo spoustu statečných lidí, tři králové, a ostatní odboj.

A k těm parašutistům v kostele, neskutečně hrdinské, nicméně nepředstavujte si to tak, jak bylo natočeno..... Tuším, že jediné zranění německého vojáka byl postřelený palec.... a jak dopadli oni parašutisté? Všichni mrtví. A možná, že nějak podobně by to dopadlo s celým ČSR, kdyby jsme se bránili.... Je možné, že by pak neměl být kdo hrdý na to, že jsme se bránili....

Jinak Váš názor respektuji a děkuji za něj

5 0
možnosti
ZH

Nemam rad kdyby. Měli nebo nemeli jsme se bránit, je neresitelny problem, protože nemame srovnani obou dejovych linek, takze je to spis sci-fi polemika a zalerzitost ciste emocni. Takovy soudy bych se tedy neodvazil davat.

3 0
možnosti
Foto

V odpovědi jinému diskutujícímu jsem již napsal, že nelze jinak. Pokud se z dějin máme poučit, musíme analyzovat chyby předků a bedlivě zvažovat, zda nebyl možný jiný postup.

1 0
možnosti
DV

D55a39v98i29d 77V75l75k

1. 10. 2017 14:16

Hezky napsánoR^R^R^

2 0
možnosti
  • Počet článků 96
  • Celková karma 26,16
  • Průměrná čtenost 1980x
Investiční poradce, sběratel, důchodce. Autor knihy Důvěrná zpráva o Janu Žižkovi z Trocnova.

Seznam rubrik