Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jezuitů přišlo do Čech, přesněji do Prahy, 12 osob, Založili kolej zvanou Klementinum, která brzy získala věhlas a kvalitou předčila nepříliš vzdálenou Karlovu univerzitu. Ta od Kutnohorského dekretu a husitských válek strádala na úbytě. Měla jen filozofickou fakultu slabé úrovně. Císař Ferdinand obě školy spojil a od té doby se nazývala Univerzita Karlo-Ferdinandova. Také se jezuité snažili působit i mimo Prahu. Moc toho nestihli při tak malém počtu a obtížném cestování.

Na Moravu přišlo 5 jezuitů. Všichni měli doktorát. založili lyceum v Olomouci. K založení lycea tenkrát bylo třeba 5 učitelů s doktorátem.

2 0
možnosti
Foto

osvícenec Josef II.musel být hlupák když se rozhodl tak úžasný, podle vaší apologie hraničící v glorifikací osvícený řád zrušit:-)

k tomu pálení knih - neblaze proslulý Koniáš a váš pseudonym lecos naznačují:-)

už jen zakladatel tohoto ̈řádu-ochlasta a násilník který teprve když byl raněný v bitvě u Pamplony se rozhodl být hodný a hrát si na svatého-nic jiného mu už po zranění asi nezbývalo- to moc úctyhodné asociace nevzbuzuje-sám často zmiňujete násilnickou povahu Mohameda a z toho vyvozujete že islám, kterým založil, nemohl přinášet nic dobrého-žádnou analogii nevidíte?

1 0
možnosti

Paní Palková, zde se v rozhovoru střetli 2 moudří a vzdělaní muži. Nedělejte si zbytečně ostudu, prosím.

1 1
možnosti

Ve svém článku se snažíte říci, že jezuitský řád je neprávem démonizován, takže jste se rozhodl ho pro změnu nekriticky glorifikovat. A to dokonce do té míry, že jezuitský index zakázaných knih označujete za zásluhu.

Bohužel, jezuité byli nedílnou součástí procesu rekatolizace českých zemí po Bílé hoře. Tuto skutečnost, i způsob, jakým se to dělo, prostě nelze popřít. Stali se nástrojem rekatolizace, která neměla se svobodou a dokonce ani s křesťanstvím nic společného. Tento církevní řád během několika desítek let získal tak ohromnou politickou moc, že se stal trnem v oku panovníků celé Evropy. Jezuité začali suplovat státní moc, zcela je pohltilo moře politických intrik a ekonomických spekulací, o Boha šlo až v druhé řadě, možná ho nepustili ani na třetí místo. Jak to řekl mnohem dříve Jan Hus? Psi o kost se hryžou, vezmi kost a přestanou...

Byli to právě jezuité, kdo se podíleli na zákazu Kralické Bible, která v té době reprezentovala skvělou češtinu a navíc šlo o překladatelské dílo vytvořené z originálních jazyků. Právě toto dílo výjimečné kvality mohlo být zdrojem našeho národního písemnictví. Místo toho bylo zakázáno na dlouhých dvě stě padesát let. Toho, kdo zakáže Bibli, těžko vede Bůh. Spíše naopak. Jen ten, kdo se bál, že si Bibli bude moci přečíst každý sedlák a konfrontovat její obsah s církevní realitou, mohl zavřít Kralickou Bibli do skříně s nápisem "libri prohibiti". A nejen to, držení Kralické Bible bylo ještě do poloviny 18. století trestáno drsnými fyzickými tresty Protestovali proti tomu jezuité? Jednotlivci ano, ale tito jednotlivci se bohužel nestali svědomím celého řádu. Jednotlivci se svědomím nakonec zvítězili, ale řád selhal.

3 0
možnosti
Foto

pane Svobodo metodu kterou kritizujete u autora blogu sám často používáte-démonizujete islám a glorifikujete křesťanství-vidíte teď na konkrétním přikladě jak je to kontraproduktivní?:-)

0 3
možnosti

Je to tak. Pro počátek sekularizace a osvícenství u nás v 19. století byli jezuité brání tzv. osvícenci a buditeli za vzor všeho pro Čechy špatného. Jenže fakta byla jiná, včetně nadávek na onoho jezuitu Koniáše. Umně těchto nepravd využívali v minulém století komunisté díky prof. Zdeňku Nejedlému. R^R^

8 1
možnosti
Foto

J26a88k29u71b 80R41o96t58h

31. 8. 2017 13:08

Je fascinující, že v době s dostatečným přístupem k relevantním informacím se může člověk setkat i s roztomile nablblými teoriemi o tom, jak Jezuité vládnou světu jako temná, tajemná a brutální organizace. Kam se prý hrabou ilumináti. Vám karma a dík.R^

8 0
možnosti
  • Počet článků 96
  • Celková karma 26,16
  • Průměrná čtenost 1980x
Investiční poradce, sběratel, důchodce. Autor knihy Důvěrná zpráva o Janu Žižkovi z Trocnova.

Seznam rubrik