Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Autor záměrně nechápe skutečné důvody prodeje obrazů a výši jejich ceny. Cena je určena tím,zda jde po čase obaz prodat minimálně za nákupní cenu.Nějaká cena za umění je pitomost. Někdy jsou to hrozné mazanice bez jakékoliv výtvarné a umělecké hodnoty. I Uváděný Filla je na úrovni lidové školy umění.

0 0
možnosti

p. Dvořák, v úctě - A nebyly to krásné doby, kdy o tom, co je krásné - rozhodovala strana ?! Takoví Jandové, Fillové ... Každá věc, má přece hodnotu takovou - jakou je kupec ochoten za ní vydat ! Rozhodne svobodný trh ... (Vy si tak nesmyslně a zbytečně nabíháte) ... Proč ? ... :-)

1 0
možnosti
Foto

R^každopádně je to věda a tak trochu sázka do loterie

1 0
možnosti

Mé historky z dřevních dob ! Po 1989 jsem hledal uživatele využití m2 plochy objektu mého předka. Hle, objevil se starožitník emigrant z Mnichova ! My směr západ - on mazaně naopak. Liboval si, jak Češi ochotně rozprodávají své sbírky a cennosti. Obchod , pak doslova nabombovaný cennostmi, včetně Zrzavého i Hlinomaze. Ukradli mu Mitsubishi, smál se a pořídil nové - já se ztrapnil dotazem kolik to žere ! Odpověď, je spokojen, naloží si předměty, sedí vysoko a na co se to vlastně ptám ? Vše fungovalo, pak nějaké potíže, obchod vyklizován ... Sedím doma u TV - nový mjr. Jirsák - pátrá a hledá osoby ... Foto mého uživatele na obrazovce ! Jdu do sklepa objektu, zde množství předmětů z komise, sepisuji inventární protokol. Poctivě navštěvuji služebnu PČR - Dobrý den, jdu oznámit bydliště a okolnosti hledané osoby ! My někoho hledáme ...? Pravil bodrý muž z pozice rozvrzané židle. (PC nebyly). Píšeme na psacím stroji, já jako v Pitavalu, vše dobové, umakartové ... Kde skončil můj starožitník nevím ... Každopádně měl pravdu - p. Buček, kupte obraz ! Pověsíte jej na zeď, vytvoří estetično a uvidíte za pár let ! Mj., jeho katalogy byly jako rodinná fota, obrovské množství ... Jó to byly doby dřevní, historek milion ! ... :-)

1 0
možnosti

Budu Vám trochu oponovat :-)

1) Těch známých a slavných malířů, kteří neměli ucelené akademické výtvarné vzdělání je víc a nejen u nás:

Např. Josef Lada, Bohumil Kubišta, Vladimír Boudník, naivista Josef Hlinomaz, z cizích např. Picasso, Salvador Dalí, Basquiat...

2) Na současných výtvarných školách se v současnosti preferuje konceptualismus na úkor malířské techniky. Nejednou jsou přijati uchazeči, kteří nemají talent, protože na řadě, zejména soukromých škol se ani talentovky nekonají.

3) Těch různých výtvarných a uměleckých škol (nejen ty vysoké) je prostě moc... Ročně vypadne do terénu kvantum nových absolventů a k nim si přiřaďte stovky (a možná tisíce) amatérů, kteří plodí ty různé abstrakce, graffiti, psychedelismy, rádoby modernu, neokubismus, atd... Ti všichni se touží prosadit, ale konkurence je obrovská a jejich díla často naprosto neodlišitelná...

Já obrazy sbírám, ale na současné naše umělce jsem zcela rezignoval a ignoruji je... Spíše hledám a pátrám po umělcích dřívějších, kteří se z nějakého důvodu neprosadili, ale jejich dílo má přitom určitý potenciál a originalitu, aby dnes zaujalo.

2 0
možnosti
Foto

Josef Lada byl / při vší úctě k jeho dílu / spíše ilustrátor a kreslíř, podobně Boudník byl především grafik. Bohumil Kubišta byl ze školy vyloučen, to byl osud, který potkal i některé jiné malíře. Důvodem nebyl špatný prospěch, téměř vždy se jednalo o spory okolo moderního umění a nedovolených výstav. To byl případ i Picassa a Dalího.

Co se vzdělání týče, v ČR jsou jen dvě školy, které mají skutečnou prestiž: Akademie výtvarných umění a Umprum. Alespoň na těchto školách, pokud vím, jsou talentovky povinné i pro budoucí konceptualisty či "videoartisty" Dalších výtvarných škol je záplava a kvalita studia i absolventů tomu odpovídá. Absolventů, které stojí zato sledovat, je nejvýš deset ročně a týká se to výhradně dvou škol zmíněných.

Lov mezi malíři již zemřelými a pozapomenutými chválím a doporučuji. Sám si občas koupím nesmyslně levná dílka Viktora Strettiho / zmiňoval jste ho myslím minule/ nebo Jana Rambouska, Vojtěcha Kubašty apod. To je ta pravá radost sběratele - nečekané úlovky mistrovských děl, i když jsou to "jen" grafické listy.

1 0
možnosti
Foto

Děkuji, snažil jsem se, aby článek nebyl příliš suchopárný a je mi potěšením, že jste dočetl až do konce.

2 0
možnosti
  • Počet článků 96
  • Celková karma 26,16
  • Průměrná čtenost 1980x
Investiční poradce, sběratel, důchodce. Autor knihy Důvěrná zpráva o Janu Žižkovi z Trocnova.

Seznam rubrik