Diskuse

Inkvizice - tvůj pomocník a rádce

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Chtěl jsem p. Petříkovi odpovědět, ale p. Jaroš tak již učinil vyčerpávajícím způsobem. Tedy pro toho, kdo chce rozumět.

0 0
možnosti
Foto

Jen bych ještě dodal, že usvědčení kacíři, předaní světské spravedlnosti, byli upáleni jen výjimečně. Jedná se odhadem o méně, než 2% provinilců. Drtivá většina kacířů byla odsouzena k pokání, pokutám, dočasnému pobytu v klášteře apod. Vykonaný trest smrti byl prakticky bez výjimky spojen s čarodějnictvím, resp. travičstvím, které bylo s čarodějnictvím nerozlučně spjato.

0 0
možnosti

Jsem rád, že jste se tak krásně vyvrátil. Popsal jste, jak v projektu bohulibá instituce se v krátké době změnila v tyrana. A tyran má špatnou pověst za svého života (své existence). Pravda, s časem se může ještě zhoršit.

Ergo: Inkvizice nezískala špatnou pověst až za romantismu. Inkvizice byla obávanou zrůdou již v době své existence.

0 0
možnosti

Problém je, že drtivá většina našich lidí si spojuje inkviziční procesy s tzv. čarodějnickými procesy, což bylo ale zcela něco jiného a církev se na nich v podstatě nepodílela, anebo byla dokonce proti jejich konání.

1 0
možnosti
Foto

Jana Husa tedy neprohlásil za kacíře a nedal upálit žádný církevní koncil zastoupený křesťanskými církevními preláty, ale dal jej upálit někdo jiný a celý basilejský koncil protestoval proti vyhlášení Jana Husa za kacíře a proti jeho upálení?

Takže inkvizice v podstatě bojovala proti mučení a upalování kacířů?

To nám všichni historikové až doposud lhali?

0 0
možnosti
Foto

Cituji: "Nemyslím, že si po přečtení článku čtenář inkvizici oblíbí. Stačí, budeme - li ji napříště nahlížet racionálnějším pohledem."

Racionálním pohledem se dá dívat i na takové organizace jako Gestapo či StB. Můžeme spekulovat, která z nich byla nejkrutější, ale mám obavu, že zvítězí právě svatá inkvizice.

1 3
možnosti
Foto

Jestliže byla podle vás byla StB ve srovnání s CIA humanitární organizací... :-/

Napsal jste to tak, ne? Vy něco někomu vykládejte o racionalitě...

2 0
možnosti
Foto

Soudím, že o špatnou pověst inkvizice se ani tak nezasloužil romantismus, ale spíše představitelé francouzské revoluce. Pro ty byla církev nepřítelem, kterého je třeba diskreditovat a zničit. A k diskreditaci se nejvíce hodila inkvizice. Přitom porevoluční teror přinesl během několika málo let více lidských obětí, než inkvizice za několik staletí.

1 1
možnosti
Foto

Jistě máte pravdu v tom, že se romantizuje v minulosti kde, co. Že je jasné, kdo je, vlivem historizující literatury hrdina a kdo je padouch. Totéž je v paralele i v moderní době. Dříve to byla literatura, nyní obecné povědomí, které se často a někdy i zásadně rozchází s pravdou.

Ještě jednou se ptám. Jste ten textař se kterým jsem před léty napsal třeba píseň Poslední závod pro Martinu Formanovou, či některé písně pro Jakuba Smolíka? Nevím, jak se Vás zeptat, než touto formou. Už se mě někdo ptal, zda Jaroslav Konáš, hudební publicista je Váš (čili člověka se, který jsem kdysi spolupracoval) syn či nikoliv. A já nevím vlastně nic.

1 0
možnosti
Foto

Vážený pane Hannigu, srdeční Vás zdravím a znovu potvrzuji - jsem ten, koho myslíte. Na jednom z minulých blogů, kde jste se mne dotazoval, jsem Vám odpověděl, ale bylo to s velkým zpožděním a tak jste se odpovědi asi nedočkal. Rád vzpomínám na naši spolupráci a budete-li mít cestu do Českých Budějovic, určitě Vás rád uvidím. Kontakty má Jakub, naposledy tu byl před týdnem a ví všechno důležité. Ještě jednou zdravím a těším se na viděnou.

0 0
možnosti
Foto

kdyby Vás upálili, jako Mistra Jana Husa, mluvil byste jinak.

0 0
možnosti

To by asi moc nemluvil.

1 0
možnosti

Osud francouzských templářů - klasický příklad, jak se "elegantně" zbavit věřitele.Král Filip IV. totiž řádu dlužil takovou sumu, že by na její splacení musel rozprodat většinu Francie.

I ve většině ostatních procesů hrály asi hlavní roli chamtivost, závist, vyřizování osobních účtů, korupce - vyšetřující inkvizitor měl nárok na část majetku usvědčeného "kacíře".

Takže jako obvykle - lidský faktor.Inkvizice jako instituce dala(zřejmě nechtěně) prostor nejrůznějším pokřiveným charakterům.Srovnání s exekutorskou mafií je docela namístě.

3 1
možnosti

Až na ta dvě slova v závorce souhlasím.

A proč odmítám ta dvě slova v závorce?

Každá instituce odpovídá za to, že její členové svou činnost zneužívají. Zvlášť v případě masového zneužívání, kdy už nelze říci, že to byla výjimka a že všechno uhlídat nelze.

0 0
možnosti