Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JN

Milý pane. Jsem nekuřák, ba co hůř jsem odnaučený kuřák (už 25 let) a ti prý bývají nejhorší.

Přesto si myslím, že kategorický zákaz kouření ve všech restauracích není správný. Argument, že lidé mají právo se stravovat v čistém prostředí je do značné míry zcestný. Přesnou statistiku si nedělám, ale jako člověk žijící ve městě s cca 15 000 obyvateli mohu říci, že už před rokem z těch cca 60 hospod bylo nejméně 40 nekuřáckých. Abych to ještě více upřesnil, všechny restaurace, které mají kuchyni a podávají polední menu, byly už dávno nekuřácké. Kuřácké byly jen pivnice a kde dostanete k jídlu maximálně slané tyčinky a taky bary s hernou.

Takže nekuřáci vlastně prosadili zákaz kouření v hospodách do kterých stejně nechodí. A chodit nebudou.

13 0
možnosti
Foto

To je naprostá mýlka. Normální je nekouřit a byl proto nastolen normální stav.

3 9
možnosti
Foto

Národním zájmem je přinejmenším srovnat společenské náklady (100 mld. korun jenom na léčení nemocí) se společenskými přínosy (daňový výnos z kouření).

1 1
možnosti
Foto

To možná také ale základních zájmem je aby jedni nesmrděli druhým pod nos.

5 1
možnosti
Foto

Když už cítíte potřebu naštvávat ostatní svými názory, zeptejte se ve škole, k čemu je mezerník (ta delší klávesa dole uprostřed) a oddělovač odstavce (vpravo na klávesnici pod mazátkem, tvar může být ovšem různý).

0 0
možnosti
Foto

Omlouvám se, ale jako počítačový analfabet jen obtížně zvládám svůj počítač, který si žije svým vlastním životem a nebere na mě ohled. Ještě, že nekouří !

2 0
možnosti
Foto

Pro lidi hájící protikuřácký zákon opravdu svoboda žádnou cenu nemá.

O to kouření totiž až tolik zase nejde. Jde především o svobodu. A ta dostala přijetím tohoto zákona zase na frak a už ji příliš nezbývá.

19 4
možnosti
Foto

Žádnou svobodu zde nejde. Pokud ano tak já budu jezdit po dálnici 250 ať se ostatní diví.

2 3
možnosti
PP

P46e16t26r 25P23a64c84k17a

1. 6. 2017 23:13

Věc se vyřeší přesně ve chvíli, kdy začne ve společnosti panovat nálada, kvůli které se kuřáci začnou stydět, že jsou kuřáci.

V mnoha zemích už to funguje.

7 3
možnosti
JN

Jako nekuřák jsem rád, že v porovnání s dobou mého dětství (před 50 lety) už nikoho ani nenapadne hulit v čekárně u dětského lékaře. Tam to bylo zakázáno už tenkrát, ale některé maminky prostě bez toho nemohly být a přece byste ji nevyhnal i s miminem ven na mráz.

Taky už se několik desetiletí nekouří ve vlaku ani na nástupišti.

Ještě před 30 lety jsme měli šéfa, který k nám do kanceláře vtrhl se zapálenou startkou (4 Kčs krabička, při jeho spotřebě a náměstkovském platu si nic dražšího nemohl dovolit) a jedinou možností bylo přistrčit mu popelník, jinak by to klepal na podlahu. Takové jednání je teď snad nemyslitelné.

Obávám se, že jediným viditelným efektem, který protikuřácký zákon přinese bude, že budou nebývale zahulené letní zahrádky.

5 0
možnosti
ML

Fajčiari, samozrejme, v kancelárii fajčiť môžu. Ak sa na tom v súkromnej firme dohodnú. Rovnako v súkromnom dopravnom prostriedku. Na benzínových pumpách sa bežne fajčí, pár metrov od stojanov sú popolníky.

Rozsah slobody je každého osobná vec. Vy ste údajne zberateľ a galerista. Mne to nič nehovorí. Znamená to, že by som tlieskal štátu, keby vám z nejakého dôvodu vzal slobodu byť zberateľom a galeristom? Mal by som hovoriť:"A galeristika ako výraz slobody? Bože môj, naozaj má sloboda pre nás tak nízku cenu?"

Nikdy by som to nepovedal. Vy si nechajte svoju galériu a fajčiarom ste mali nechať ich zafajčené krčmy.

9 0
možnosti
Foto

Ale pan galerista mě na rozdíl od kuřáků nevnucuje na veřejnosti svůj způsob života a pasivní konzumaci kouře. Mimochodem proč není ani v zakouřené hospodě dovoleno sedět neoblečený? To vám nevadí jako výraz nesvobody?

2 0
možnosti
LV

Pane Konáši, naprosto geniálně jste zde vyjmenoval všechny zástupné argumenty, které vy, militantní egoisté, používáte, Ale přesto jste do černého netrefil.

Totiž nejhorší a nejnebezpečnější na celém protikuřáckém zákoně je fakt, že učité nevelké skupině obyvatel nařizuje, jak má zacházet se svým majetkem, koho může vpustit do svého domu a koho naopak musí vyhodit.

Ano, jsou to "jenom" hostinští, a navíc "jenom někteří". Někteří jiní už nekuřácké hospody provozovali předtím.

A kdo bude další na řadě? Děti a sladkosti? A pozor, to už tu taky máme! Nařízená provozní doba v obchodech? Ano, máme zákon, který nařizuje, kdy obchodník smí otevřít a kdy musí mít zavřeno.

Co ještě nemáme ošetřeno? Třeba to, že stejné zboží stojí v každém obchodě jinak. Proč? Nařídíme obchodníkům, za kolik mají co prodávat. Ostatně za komunistů to tak bylo, a jak nám bylo fajn, že?

Tučná jídla způsobují nemoce. Zakážeme je. V restauracích se bude vařit bez tuku. A bez soli, po té kornatějí tepny. A bez masa a luštěnin, ty způsobují dnu. A alkohol? No fuj, je návykový, ničí zdraví i rodiny.

Spalovací motory? no jéje! Akorát smrdí, čoudí, vypouštějí NOxy a COxy, pryč s nimi.

A proč bych měl chodit pro boty do jednoho obchodu a pro mlíko jinam? Všichni budou prodávat všechno, a hotovo. Co se budu honit...

Přijde Vám to jako blbost? A od kterého příkladu? Jenom podotýkám, že ty první tři blbosti už reálně fungují, ačkoliv před pár lety by si na to normální člověk nevsadil ani zlámanou grešli.

18 3
možnosti
Foto

Jako blbost mi přijdou všechny argumenty vyjma těchto : Spalovací motory, jsou přísně omezovány už přes třicet let zákony ve většině zemí světa. Asi většina z nás bude pro. Naopak nařízení o povinném zavření velkých obchodů o určitých svátcích je nemravné a nepřípustné. Užívání nikotinu ve veřejných prostorách je ovšem zcela jiná kategorie. A též bych se ohradil proti pojmu militantní egoista. Po většinu mého dlouhého života bylo toto označení užíváno spíše pro bezohledné kuřáky.

4 5
možnosti
JA

Pane Konáši, byl jsem to zřejmě já, na koho narážíte v poznámce o vegetariánské restauraci, v naší diskusi u mého blogu. Tak tady bych vám ještě oponoval v něčem: České a moravské hospody jsou místem velice kulturním, zvláště na vesnicích je to opravdu místo kde se lidé schází, diskutují, hádají, klidně se i poperou, ale to je život. Jsou to místa neskutečné pohody (ti co si tam vypíjejí hlavy do hlouposti a tuposti by to stejně dělali doma nebo jinde, o těch se nebavím), ale většina lidí tam chodí opravdu za přáteli, zábavou. A jsou naše hospody nositeli české kultury, ať již na to někdo shlíží někdo jak chce pohrdavě a intelektuálsky. Já mám taková místa rád a jsem hrdý na to, že jsou. A nechtěl bych aby nám zanikly. A tento zákon mimo jiné přispívá k jejich likvidaci. A to je špatné.

15 1
možnosti
Foto

Není známo, že by zákaz kouření v soukromých hospodách nějak omezoval svobodu diskuzí tamtéž.

3 2
možnosti
JR

J37a28n 52R28á21ž

1. 6. 2017 21:05

Jen další člověk, který si neumí představit, že se by se měl celý život rozhodovat jestli jít do kuřácké nebo do nekuřácké restaurace a maskuje to pseudointelektuálním povídáním o svobodě.

19 4
možnosti
Foto

Žádné nekuřácké restaurace nebyly to je prostě pověra. Byly restaurace kde na papíře byli oddělení kuřácké a nekuřácké prostory To ano ale žádné nekuřácké restaurace nebyly nebo jich bylo tak málo že to je množina míry nula.

1 5
možnosti
ZJ

V příjmení Vám vypadlo i.

3 1
možnosti
  • Počet článků 96
  • Celková karma 26,17
  • Průměrná čtenost 1980x
Investiční poradce, sběratel, důchodce. Autor knihy Důvěrná zpráva o Janu Žižkovi z Trocnova.

Seznam rubrik