Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mýtus a realita - Jan Žižka VIII.

Představa, že Jan Žižka byl jakýmsi vojevůdcem českého národa a uznávaným géniem ještě za svého života, je lichá a lze ji snadno vyvrátit.

Pro leckoho může být překvapením chladný, až odmítavý postoj většiny Žižkových významných současníků mezi pražskými i táborskými husity.

Zajímavě upozorňují Josef Pekař a Petr Čornej, že i kališnický kronikář a Žižkův velký příznivec Vavřinec z Březové, ve své knize opakovaně přisuzuje Žižkovi charakteristiku "supra modum audax et stremus" /neobyčejně smělý a udatný/, nikdy ale "sapientia" či "providentia" /moudrost, uvážlivost/.

V textu středověkého kronikáře má tento zdánlivý detail velký význam. Znamená to, že Vavřinec přisuzoval Žižkovi jen část rytířských ctností, na rozdíl např. od Mikuláše z Husi, kterého obdařil oběma přívlastky.

Jistě nás nepřekvapí, že Štěpán z Pálče, žijící v polském exilu, považuje táborského hejtmana za zločince. Podobně neudiví ani odsudek kardinála Piccolominiho, že Žižka "byl darebák, pohotový ke každému zločinu". Více již zarazí kritika kališnického písmáka a prvního českého pacifisty Petra Chelčického, který v polemice s jasnou narážkou na Žižkův vojenský řád říká: "Chtěl-li snad /Bůh/, aby se podle jeho zákona stínalo, sekalo, věšelo, topilo, upalovalo a jinak krev z lidí cedila....?"

"Válka bez pravidel", tak nazývá Žižkovo tažení zemí jiný kališník a husitský veterán Jan z Příbrami: "Dnešní válečníci....naplnili zemi tyranií, loupeží, vraždou a útiskem chudých lidí." Příbram, ač husita, také kritizuje ničení soch a obrazů a obhajuje jejich zachování slovy:"....jsou to knihy křesťanů, neumějících čísti".

Další kališnický veterán Jakoubek ze Stříbra žaluje, že Žižkova "válka pro krev Kristovu zvrhla se rychle v lakomství, lakotu, ukrutenství, vraždy, nenávist, krádež...".

Největší šok nám ale způsobí autor, od kterého bychom to čekali nejméně. Táborský kněz Mikuláš Biskupec sepsal ke konci husitských válek kroniku, ve které zvěčnil krušné počátky Tábora a jeho vývoj v prvních letech revoluce. V ní pojmenovává i nejvýznamnější táborské osobnosti té doby. Jan Žižka ovšem není v této kronice zmiňován ani jednou !

To není a nemůže být náhoda - Mikuláš patřil spolu s Žižkou k zakladatelům města, osobně se znali a společně překonávali nejtěžší chvíle po založení táborského hradiště. A sluší se říci, že Mikuláš Biskupec nebyl žádný změkčilec. Ještě v bitvě u Lipan stál po boku tvrdého jádra táborů a Sirotků proti panské jednotě. Ale i jemu byla Žižkova surovost nepřijatelná a vnímal ji jako skvrnu na pověsti kališnického hnutí. Historik Josef Pekař vysvětluje toto vymazání Žižky z táborské paměti tím, že "pozdější Tábor nerad vzpomínal na svůj záchvat chiliastický a temně fanatického ducha jeho".

JAK SE VYRÁBÍ GÉNIUS

V Žižkově monografii historika Františka Šmahela čteme věty, které vypovídají o mnohém a já nemohu odolat, abych necitoval:" S výjimkou prací zahraničních vojenských specialistů, kteří z neznalosti českých pramenů husitské válečnické umění nedoceňují, všechna domácí literatura považuje Žižku za vojenského génia".

Jak rozkošné, jak vypovídající ! Zahraniční specialisté neznají české prameny ! Co to, nemají snad vlastní ? Nebo neumějí latinsky ? Vždyť husitství podle českých historiků otřásalo Evropou, desetitisíce žoldnéřů prchaly ze země ! Copak se nepoučili od českých válečných géniů ? Nenakoupili selské vozy, nepobili své cepy hřeby a železem ? Nevylíčili svým novinek dychtivým kronikářům ty nové a převratné divy vojenství, které užívali ti geniální čeští válečníci ?

Nikoliv, milý čtenáři - nepoučili, nenakoupili, nevylíčili. Husitská revoluce byla, přes všechno české zajíkání se genialitou a světovostí, jen strašlivou občanskou válkou, při které české království ztratilo téměř polovinu obyvatelstva a kdysi přebohatá vlast Karla IV. zchudla tak, že v letech 1433 - 1434 panoval v zemi hladomor a v roce 1434,  posledním roce války nebylo v zemi obilí už ani na zasetí.

A jsme zase u jednoho z mnoha mýtů českého husitství - o zničení a ožebračení země křižáckými výpravami. Ten už ale dávno vyvrátil historik Petr Čornej, který si dal tu práci a v 80. letech 20. století shromáždil dostupné informace o ekonomické situaci v Čechách v letech 1419 - 1434. A výsledky jsou neúprosné.

V letech 1423 - 1429 se cena 1 strychu žita drží okolo 3-4 grošů, ostatní obilí podobně. Ještě v letech 1430/31 se cena drží na 4-6 groších za 1 strych, což odpovídá cenám v okolních zemích. Teprve pak přichází zlom, na přelomu let 1432/33 ceny vystřelí na 30-35 gr, o rok později pak na neuvěřitelných 60 gr. za 1 strych žita.

Stačí, abychom si uvědomili, že v sousedních zemích, v Bavorsku, Sasku, Rakousku, byla právě tehdy obstojná úroda a vidíme nejen, že hospodářská katastrofa země je záležitostí výhradně domácí, ale také, že kruciáty v letech 1420, 1421, 1427 a 1431 ekonomickou situaci v zemi nijak neovlivnily.

Teprve po roce 1432, kdy se přiblížila dohoda se Zikmundem a zemi zcela ovládla "bratrstva", rozpoutal se bratrovražedný boj o vyjednávací pozice. Boje mezi jednotlivými kališnickými frakcemi už téměř neustávají a země začíná kolabovat.

ROMANTICKÉ FINÁLE ANEB ŽIŽKA POSMRTNÝ A DNEŠNÍ

Truchlivé konce husitských válek otec českého dějepisu František Palacký sice zaznamenal, ale hlavní příčiny této národní tragédie zcela v duchu romantického světonázoru nezdůrazňoval. Postava Žižky - Čecha bojujícího proti Němcům, pokorného křesťana bojujícího proti zhýralé církvi, malého českého Nebojsi porážejícího obrovské armády cizáků, českého válečného génia zesměšňujícího hloupé křižáky, zapadající po pás do bahna u Sudoměře - to vše se proměnilo v sladký jed, zaplavující české duše v podání šestákových románů i skutečných uměleckých děl.

Palacký dal husitskému mýtu vědecký fundament a autorita "otce národa" zůstala neotřesitelná i později. Tomek, Novotný, Bartoš a další historici bez větších výhrad přejímali přibarvenou "historickou realitu", sloužící "národním zájmům" a především potřebám politiků. Ti pak bojovali o "českou věc národní", především však o hřejivá poslanecká místečka ve vídeňském a později i československém parlamentu. Kdo chce něco vědět o vrcholně zkarikovaném husitství v rukou a ústech českých politiků, nechť čte Dějiny strany mírného pokroku v mezích zákona nebo desítky dalších povídek Jaroslava Haška na toto téma.

I ti nejstřízlivější čeští historici, jdoucí na dřeň doby /Pekař, Kejř, Šmahel, Čornej/, cítili a podnes cítí povinnost ošperkovat své texty o husitství /leckdy i v rozporu s jejich obsahem/ nezbytnou mantrou - génius, třesoucí se Evropa, nikdy neporažený národ.

Češi 21. století, vysedávající u počítačů, jezdící v elektromobilech a spojující se přes barevný displej svých mobilů s kterýmkoli místem na světě, nepotřebují vybájeného hrdinu ani nacionalisticky toxický výklad vlastních dějin. Potřebují dobře fungující stát, poctivé a odvážné politiky /ne, nesmějte se/, spravedlivě a rychle rozhodující soudy, výkonnou policii, špičkové školství a otevřenou zemi. Iluze národa selhala jen ve 20. století nejméně třikrát - 1938/39, 1948, 1968. Je třeba vyčpělou ideu národa bez lítosti opustit a vydat se na nelehkou a dobrodružnou cestu společenství sebevědomých, vzdělaných a ve světě orientovaných občanů.

A slavný trocnovský zeman ? Jana Žižku, ať lapku nebo vojevůdce z českých dějin vymazat nelze, na to vyryl ve své době příliš hlubokou brázdu. Dejme mu však místo, které mu po právu náleží. Nic více, nic méně.

Autor: Jaroslav Konáš | pondělí 5.11.2018 12:50 | karma článku: 31,45 | přečteno: 1842x
  • Další články autora

Jaroslav Konáš

Tma přede mnou, tma za mnou, tma v hlavě

V uplynulých týdnech okupovaly český mediální pidivesmír dvě události, které v plné nahotě demonstrují úpadek, zoufalství a vykostěnost české politiky.

12.2.2024 v 6:22 | Karma: 26,17 | Přečteno: 561x | Diskuse| Politika

Jaroslav Konáš

Dynastie mužiků

Už více než sto let trpí Rusko strašnou chorobou, rakovinou moci, kterou nelze snadno vyléčit. A její choroboplodné zárodky znovu rozsévá po Evropě.

24.2.2022 v 6:32 | Karma: 17,51 | Přečteno: 436x | Diskuse| Politika

Jaroslav Konáš

Fialův severák a Zemanovi Hurvínci

Pryč jsou časy, kdy ze závětří vyhřátého opozičního pelíšku udílel Petr Fiala premiéru Babišovi knížecí rady a uštěpačné posměšky. Volebním vítězstvím vystrčen do nevlídného politického severáku ocitá se v nahé realitě Zemanlandu

10.12.2021 v 9:33 | Karma: 23,92 | Přečteno: 878x | Diskuse| Politika

Jaroslav Konáš

Tma na konci tunelu

Je zábavné sledovat, kterak Andrej Babiš kličkuje jako zajíc v českém politickém oraništi. Je jisté, že nejpozději v říjnu jeho zběsilý úprk skončí. A potom?

9.4.2021 v 11:18 | Karma: 24,19 | Přečteno: 841x | Diskuse| Politika

Jaroslav Konáš

Milion chvilek 2.0 a nářek malověrných

Mýtus o úspěšném boji proti A. Babišovi spojováním pravicových stran už dlouho promořuje mediální prostor. Je to nesmysl. Čtyři spojení outsideři budou zase jen čtyřmi outsidery.

30.9.2020 v 12:04 | Karma: 36,66 | Přečteno: 7979x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  11:09

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

Přítelkyni polil hořlavinou a zapálil. Muž dostal za vraždu sedmnáct let

25. dubna 2024  9:45,  aktualizováno  11:07

Na sedmnáct let do vězení poslal Krajský soud v Brně muže za upálení jeho družky v Rajhradě na...

AKTV už sedm let hájí zájmy televizí. Bojuje s piráty a za nové zákony

25. dubna 2024

Asociace komerčních televizí slaví letos na jaře již sedmé výročí od založení. Jejími prioritami...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  10:53

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

  • Počet článků 96
  • Celková karma 26,17
  • Průměrná čtenost 1980x
Investiční poradce, sběratel, důchodce. Autor knihy Důvěrná zpráva o Janu Žižkovi z Trocnova.

Seznam rubrik