Mýtus a realita - Jan Žižka VI.

14. 10. 2018 11:49:29
Některé mýty, vážící se k osobě trocnovského zemana, jsou obzvláště houževnaté. Nejvíce snad ten o vyhánění křižáků z Čech.

ŽIŽKA A KŘIŽÁCI

Žižka a křížové výpravy, toť historie vpravdě detektivní. Můžeme číst o dějinách této neklidné doby opakovaně a znovu a znovu, výsledek bude stále stejný a stejně překvapivý - s výjimkou šarvátky na Vítkově Žižka proti křižákům nikdy nebojoval !

PRVNÍ KŘÍŽOVÁ VÝPRAVA

Jediné střetnutí s křížovou výpravou, které kdy Žižka podstoupil, byla zhruba hodinová šarvátka s jezdeckým oddílem míšeňského markraběte Heinricha von Isenburg na Vítkově. A i z té mu musel pomoci oddíl Pražanů, kteří ve chvíli pro Žižku kritickou napadli míšeňské z boku a způsobili zastavení útoku, ústup oddílu a ukončení boje /blíže můj článek Mýtus a realita - bitva na Vítkově/.

Toť vše - nikdy předtím a nikdy potom se Žižka s křížovou výpravou neutkal.

DRUHÁ KŘÍŽOVÁ VÝPRAVA

Z celé dvěstěpadesátistránkové Žižkovy monografie věnuje její autor historik František Šmahel druhé křížové výpravě jeden jediný odstavec. Z více než dvanáctisetstránkové monografie Pekařovy jsou této kruciátě věnovány odstavce dva, méně než jedna strana díla. Proč ? Protože není o čem psát. Táborský hejtman se bojů druhé kruciáty vůbec nezúčastnil.

Druhá křížová výprava překročila české hranice koncem srpna 1421 a boje se odehrály ve čtyřech následujících zářijových týdnech.

Křižáci se poměrně rychle zmocnili Chomutova a Kadaně, oblehli Žatec a Bílinu. Jejich pobyt v Čechách, okořeněný několika bitkami s Pražany, ovšem netrval dlouho. "....zásluhou vnitřních neshod, nekázně a nevytrvalosti" /Pekař/ ukončila výprava 2. října obléhání a vrátila se do Saska.

A CO ŽIŽKA ?

Důvody Žižkovy neúčasti v bojích proti druhé křížové výpravě jsou pro historiky tak trochu záhadou. Jisté je, že Žižka se boji s křižáky vyhnul vědomě.

Jeho pohyb v týdnech kruciáty je totiž poměrně dobře zdokumentován. 2. až 10. září zastihujeme táborského hejtmana na Orlíku u jeho přátel, pražské patricijské rodiny Zmrzlíků ze Svojšína. Dnem 12. září je odsud adresován známý "Dopis domažlickým", ve kterém Žižka poněkud velkohubě oznamuje, že už sbírá velké vojsko, ale zdá se, že se jednalo o klamavý manévr. Z Orlíku totiž Žižka nezamířil do severních Čech, kde probíhaly boje s křižáky, ale zcela jiným směrem - na východ !

V druhé polovině září ho tak nalézáme na Čáslavsku, ale jak praví udivený Pekař:"....nedozvídáme se, co jej tam přivedlo." Poté se táborský vůdce přesouvá do jižních Čech, kde budějovický hejtman Lipolt Krajíř z Krajku obléhal Lomnici nad Lužnicí, ale ani tam k boji nedošlo. Odsud konečně následovala známá výprava proti adamitům. To už ale byl říjen a křížová výprava skončila.

Aby bylo možno Žižku vyhlásit bojovníkem proti křižákům, je nutno reálné historické děje poněkud retušovat. A tak někteří čeští historici nenápadně a bez bližšího vysvětlení připojují ke druhé křížové výpravě i boje se Zikmundovým uherským vojskem, které vstoupilo do země v polovině prosince 1421.

Druhé kruciáty se Zikmund nezúčastnil a ani nemohl. Vyjednával v té době se svým budoucím zetěm Albrechtem Habsburským o spojení obou království a společném postupu v Zikmundově boji o český trůn. Tedy o záležitostech nadmíru významných a dlouho předem připravovaných.

Následně v říjnu a v listopadu vedl v Brně jednání s moravskými stavy, které korunoval překvapivým úspěchem - Morava se odřekla čtyř artikulů, slíbila trestání jejich držitelů a přísahala věrnost Zikmundovi.

Nazvat Zikmundovo prosincové tažení do Čech křížovou výpravou nelze ještě z jednoho důvodu. V jeho vojsku nacházíme poprvé překvapivě i husitské oddíly některých významných kališnických pánů, jmenovitě Čeňka z Vartenberka. Vavřinec to zvláště zaznamenává a viní z toho Jana Želivského a některé pražské fanatické kněží, kteří svým štvaním proti pánům a staroměstským kališnickým konzervativcům, toto rozštěpení způsobili.

Autor: Jaroslav Konáš | neděle 14.10.2018 11:49 | karma článku: 25.03 | přečteno: 1217x

Další články blogera

Jaroslav Konáš

Tma přede mnou, tma za mnou, tma v hlavě

V uplynulých týdnech okupovaly český mediální pidivesmír dvě události, které v plné nahotě demonstrují úpadek, zoufalství a vykostěnost české politiky.

12.2.2024 v 6:22 | Karma článku: 26.03 | Přečteno: 542 | Diskuse

Jaroslav Konáš

Dynastie mužiků

Už více než sto let trpí Rusko strašnou chorobou, rakovinou moci, kterou nelze snadno vyléčit. A její choroboplodné zárodky znovu rozsévá po Evropě.

24.2.2022 v 6:32 | Karma článku: 17.51 | Přečteno: 419 | Diskuse

Jaroslav Konáš

Fialův severák a Zemanovi Hurvínci

Pryč jsou časy, kdy ze závětří vyhřátého opozičního pelíšku udílel Petr Fiala premiéru Babišovi knížecí rady a uštěpačné posměšky. Volebním vítězstvím vystrčen do nevlídného politického severáku ocitá se v nahé realitě Zemanlandu

10.12.2021 v 9:33 | Karma článku: 23.76 | Přečteno: 858 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 8.35 | Přečteno: 246 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 313 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.06 | Přečteno: 346 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 96 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1980

Investiční poradce, sběratel, důchodce. Autor knihy Důvěrná zpráva o Janu Žižkovi z Trocnova.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...