Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mýtus a realita - Jan Žižka

Mimo českou kotlinu stěží najdete někoho, kdo by znal "velkého vojevůdce" Jana Žižku. Důvod ? Žižka byl velkým vojevůdcem asi tak, jako je Sněžka "českým Mont Blancem" nebo rybník Rožmberk "českým mořem".

OUVERTURA ANEB PŘIPOMENUTÍ NĚKTERÝCH SOUVISLOSTÍ

Jana Lucemburského ani ve snu nenapadlo, že smíchovská kartouza, jeho pýcha a jeden z nejkrásnějších a nejbohatších evropských klášterů, bude vydrancován, vypálen a srovnán se zemí jen několik dnů po smrti jeho vnuka Václava IV. a že primitiv, do němoty zpitý mešním vínem, se bude v drahocenném, zlatem vyšívaném ornátu potloukat po Karlově mostě.

Ani Karel IV. nebyl obdařen fantazií, která by mu vykouzlila apokalyptické obrazy zmaru, pálení, boření a vražd, které stihly jeho po desetiletí trpělivě budovaná centra vzdělanosti, kreativity a sociální péče.

A jak by mohlo Václava IV. napadnout, že jeho dvě milovaná místa budou vydrancována a obrácena vniveč krátce po jeho smrti - Nový hrádek u Kunratic, napěchovaný sbírkou, budovanou už jeho otcem a ne nepodobnou pozdější sbírce rudolfínské. Knihy astronomické, lékařské, astrologické, alchymistické, cestopisné, obrazy a sochy, hodiny, hvězdářské přístroje, mechanické hříčky. A  cisterciácký klášter na Zbraslavi, kde chtěl být pohřben a kde lůza vytáhla jeho mrtvolu z rakve a posadila si ji ke stolu, aby mohla s humorem sobě vlastním tvrdit, že "popíjeli u jednoho stolu s králem".

Taková byla realita husitských Čech a tím, kdo se o ni zvláště přičinil, byl trocnovský zeman Jan Žižka.

PŮVOD ZEMANŮ ERBU RAKA

Skutečný původ trocnovského rodu bude pro nás asi už navždy zahalen tajemstvím. Je však několik důvodů se domnívat, že Žižkova rodina nepocházela z Čech. Pro Žižkův nečeský původ máme několik indicií, ale žádný důkaz. Pro opačné tvrzení nemáme ani důkaz, ani indicie.

TROCNOV POPRVÉ - Podle archeologů je jisté, že Trocnov neexistoval před polovinou 14. století. Datum vzniku tvrze se nápadně shoduje s nástupem Karla IV. na český trůn /1346/. Spolu s tím si budoucí císař přivedl z říše do Čech i armádu dvorských úředníků, notářů, písařů, lovčích ap., kteří měli zajistit důstojné fungování i reprezentaci jeho císařského dvora. Tito nově příchozí následně získávali v Čechách inkolát /dnes bychom řekli občanství/. K tomu obvykle přináležel i králem darovaný pozemkový majetek, který měl úředníky udržet v zemi a zajistit jim alespoň minimální ekonomické zázemí. Je pravděpodobné, že mezi těmito nově příchozími byli i rodiče Jana Žižky.

TROCNOV PODRUHÉ - Už básník Ladislav Stehlík si v knize Země zamyšlená všiml starobylých slovanských názvů obcí v tomto regionu. Todeň, Čeřejov, Jedovary, Ostrolovský Újezd, Borovany.....Jasně německý název Trocnov mezi nimi vyčnívá až nepatřičně, je jasně "odjinud".

KRUMLOVSKÉ NEKROLOGIUM - Od třicátých let 20. století, kdy historik František M. Bartoš upozornil na zápis v nekrologiu kláštera krumlovských františkánů, mají historici za jisté, že znají jména Žižkových rodičů. Zápis doslova říká: ...Gregorius, pater Johannis dicti Syzkonis, mater Johanna..."

Tedy:.... Řehoř, otec Jana, řečeného Žižka a matka Johana...

Jenže....Gregorius, německy Gregor, česky Řehoř, je jméno tehdy v Čechách se zřídka vyskytující a pokud ano, pak převážně v německé populaci.

UMĚL ŽIŽKA PSÁT ?

Stěží, nezachovala se nám jediná písemnost, psaná Žižkovou rukou, listy, které známe jsou dílem písaře.

Pokud byl Žižka skutečně syn dvorského služebníka, jak naznačují některé prameny, a vyrůstal na některém z desítek dvorských sídel, mohl být spolu s ostatními dětmi vzděláván v základech  čtení a psaní. Výuka zde byla ovšem nedbalá a formální, cílem nebylo budoucí zemany a rytíře vzdělat, nýbrž přidržet je i k jiným povinnostem, než k fyzickým a bojovým aktivitám.

Pokud Žižka takovou alespoň minimální školou prošel, byla jeho výuka německá. Pro pohyb v  prostředí říšského dvora byla znalost němčiny bezpodmínečně nutná a z toho vycházela i výchova a výuka dětí v okruhu dvora.

LEVÉ NEBO PRAVÉ ANEB JAK VYPADAL ?

Je-li autentická tzv. čáslavská kalva, tj. část lebky z údajného Žižkova sekundárního čáslavského pohřbu - a většina historiků pravost neodmítá - pak máme o Janu Žižkovi dost informací.

Podle prof. Emanuela Vlčka, který ostatky zkoumal v roce 1966, utrpěl nositel lebky v dětství zranění levého oka. Úraz, způsobený zjevně sečnou zbraní, byl fatální a slavný antropolog ve své zprávě vyjadřuje podiv, že chlapec, v té době asi deseti- až dvanáctiletý, tak hroznou ránu vůbec přežil. Kromě ztráty oka měl úraz ještě další následky. Přeťal nervy, zastavil růst levé očnice a okolí a způsobil rozsáhlou a trvalou deformaci obličeje.

Vlčkův popis se překvapivě shoduje se zprávou Žižkova současníka Enea Piccolominiho, který ve své Kronice české uvádí, že husitský hejtman přišel o levé oko v mládí při dětské hře.

Rekonstrukce tváře Jana Žižky

Čáslavská lebka má ještě jedno důležité zranění nad pravým okem. To vzniklo v dospělosti a způsobil je úder těsně nad očnici. Po opadnutí několikatýdenního otoku, kdy byl pacient skutečně nevidomý, se vidění zřejmě znovu obnovilo, i když následkem mohl být zhoršený zrak po zbytek života.

O Žižkově dobrodružném životě vypovídají i další zhojené sečné rány, tentokrát na temeni.

A teprve 20. století nám umožnilo odhalit, že táborský hejtman měl krevní skupinu A.

Pokračování příště.

Autor: Jaroslav Konáš | čtvrtek 27.9.2018 12:08 | karma článku: 35,99 | přečteno: 4030x
  • Další články autora

Jaroslav Konáš

Tma přede mnou, tma za mnou, tma v hlavě

V uplynulých týdnech okupovaly český mediální pidivesmír dvě události, které v plné nahotě demonstrují úpadek, zoufalství a vykostěnost české politiky.

12.2.2024 v 6:22 | Karma: 26,17 | Přečteno: 561x | Diskuse| Politika

Jaroslav Konáš

Dynastie mužiků

Už více než sto let trpí Rusko strašnou chorobou, rakovinou moci, kterou nelze snadno vyléčit. A její choroboplodné zárodky znovu rozsévá po Evropě.

24.2.2022 v 6:32 | Karma: 17,51 | Přečteno: 436x | Diskuse| Politika

Jaroslav Konáš

Fialův severák a Zemanovi Hurvínci

Pryč jsou časy, kdy ze závětří vyhřátého opozičního pelíšku udílel Petr Fiala premiéru Babišovi knížecí rady a uštěpačné posměšky. Volebním vítězstvím vystrčen do nevlídného politického severáku ocitá se v nahé realitě Zemanlandu

10.12.2021 v 9:33 | Karma: 23,92 | Přečteno: 878x | Diskuse| Politika

Jaroslav Konáš

Tma na konci tunelu

Je zábavné sledovat, kterak Andrej Babiš kličkuje jako zajíc v českém politickém oraništi. Je jisté, že nejpozději v říjnu jeho zběsilý úprk skončí. A potom?

9.4.2021 v 11:18 | Karma: 24,19 | Přečteno: 841x | Diskuse| Politika

Jaroslav Konáš

Milion chvilek 2.0 a nářek malověrných

Mýtus o úspěšném boji proti A. Babišovi spojováním pravicových stran už dlouho promořuje mediální prostor. Je to nesmysl. Čtyři spojení outsideři budou zase jen čtyřmi outsidery.

30.9.2020 v 12:04 | Karma: 36,66 | Přečteno: 7979x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 96
  • Celková karma 26,17
  • Průměrná čtenost 1980x
Investiční poradce, sběratel, důchodce. Autor knihy Důvěrná zpráva o Janu Žižkovi z Trocnova.

Seznam rubrik