Mýtus a realita - Dekret kutnohorský

24. 08. 2018 12:54:14
Karel IV. neměl rád Čechy. Nepřál jim vzdělání ani univerzitu. A všechno zařídil tak, aby Čechům na pražské univerzitě vládli Němci.

Že je výše uvedené nesmysl ? Že Otec vlasti chtěl pro Čechy jen to nejlepší ? Zdá se, že malá skupina univerzitních mistrů si to nemyslela a prosazovala názor, který později přešel i do učebnic dějepisu a lze jej shrnout takto:" Na pražské univerzitě byl od jejího vzniku poměr rozhodovacích hlasů 3 pro Němce, 1 pro Čechy. To bylo nespravedlivé /jsme přece v Čechách !/. Král Václav IV. proto roku 1409 zvláštním výnosem poměr hlasů obrátil - 3 pro Čechy, 1 pro Němce. Tomuto výnosu se říká Dekret kutnohorský."

ČTYŘI NÁRODY, ČTYŘI HLASY ANEB RADIO JEREVAN PO ČESKU

Ve skutečnosti tyto čtyři hlasy nebyly rozděleny mezi Čechy a Němce, nýbrž mezi čtyři univerzitní národy. Počet čtyř národů na univerzitě nebyl náhodný ani neobvyklý. Stejný počet čtyř národů byl zaveden i na Sorboně, na Vídeňské univerzitě i jinde. Jako mnohé v životě a díle Otce vlasti měl i tento vzorec svůj smysl - symbolizoval čtyři světové strany a tím i jistou kosmopolitnost, intelektuální otevřenost či, chcete-li, jakési rané evropanství. Rozhodně se však nejednalo o národy v dnešním, ani tehdejším, slova smyslu - ani státně, ani jazykově.

A co to tedy bylo, ty čtyři univerzitní národy?

Posuďte sami:

SASKÝ národ - kromě Sasů do něj patřili mj. i studenti a profesoři z Dánska,Švédska, Finska, Lotyšska a Estonska.

BAVORSKÝ národ - kromě Bavorů i univerzitáni z Korutan, Slovinska, Švýcarska a Holandska.

POLSKÝ národ - Litva, Lužice, Míšeňsko, Slezsko

ČESKÝ národ - Žitavsko, Kladsko, Uhry, Sedmihradsko /dnes v Rumunsku/

Pro zajímavost připomeňme, že Češi na Sorboně byli zařazeni do národa anglického.

Už jen výčet jednotlivých národů na pražské univerzitě je impozantní a dokládá její evropsky významné postavení a prestiž.

BOD ZVRATU

Počátek změny byl vlastně celkem nenápadný. Na chystaný koncil v Pise se představitelé české církve odmítli vydat - konal se proti vůli papeže Řehoře XII. Král ovšem svou delegaci na koncilu potřeboval, bylo lze očekávat závažná politická rozhodnutí a licitaci o říšskou královskou korunu. Řešením bylo vyslat delegaci "náhradní", složenou z univerzitních teologů.

Jenže tady král narazil. Sebevědomí univerzitní mistři účast odmítli, ukázalo se ale, že mezi mistry českého národa převažuje názor pro účast. Historik F.M. Bartoš soudí, že to byl Lobkowicz Mikuláš, řečený Bohatý, vlivný člen královské rady, kdo navrhl patovou situaci vyřešit změnou poměru hlasů. Bez předchozí dohody se skupinou univerzitních viklefistů, jejich příprav a důkladného zpracování veřejného mínění, by ale nečekaný a bleskově provedený manévr nebyl možný.

Vydáním Dekretu kutnohorského získal král svoji delegaci pro účast na koncilu, čeští viklefisté zase vládu nad univerzitou a univerzitními prebendami.

Je smutně příznačné, že o pár let později se k nápadu na tuto osudovou změnu nikdo příliš nehlásil. Když byl Jan Hus, jeden z hybatelů této "dekretové revoluce", v Kostnici Štěpánem z Pálče obviněn, že z jeho popudu byli vyhnáni nejen mistři tří národů, ale i mnozí mistři čeští, kteří jsou dosud ve vyhnanství na Moravě, odpověděl Hus vyhýbavě:" Nevím, nebyl jsem v té době v Praze." Jindy tak přímočarý "milovník pravdy" si neuměl vzpomenout, že opisem dekretu se na Betlémské faře pochlubil Ondřejovi z Brodu a Janovi Eliášovu, samotným účastníkům kutnohorských jednání, ještě v době, kdy oni sami znění dekretu nevlastnili.

UNIVERZITNÍ NORMALIZACE ALA WYCLIFFE

Od založení ústavu v roce 1347 přísahali při vstupu na univerzitu studenti i profesoři, že budou jednat "pro dobro a užitek univerzity". Později roku 1385 byly tato přísaha věrnosti univerzitním zásadám spojena s tzv. "concordia nacionum", univerzitním zákonem o "svornosti národů". Jinak řečeno, studenti a profesoři přísahali univerzitě i sami sobě navzájem.

Dekret kutnohorský tuto přísahu dramaticky změnil - studenti a profesoři měli napříště přísahat "item promittet fidelitatem regi nostra et regno". Nepřekvapuje nás, že přísaha věrnosti českému králi byla zcela nepřijatelná pro příslušníky tří národů, včetně mnoha příslušníků českého národa. Co překvapí je zaslepenost skupiny viklefistů, která ponižující změnu prosadila. Můžeme jen hádat, co Jana Husa, Jana z Jesenice, Jeronýma Pražského a další vedlo k souhlasu se ztrátou univerzitní autonomie a akademické svobody.

Jak špatné svědomí uchvatitelé pražské "alma mater" měli, je zjevné i z toho, že po uchopení moci na škole znehodnotili listinu obsahující "concordia nacionum" vyškrábáním textu této "univerzitní ústavy" z pergamenu. Historik Martin Nodl, autor obsáhlého díla o Dekretu kutnohorském k tomu říká:" ...právě na těchto třech stránkách se nacházela ....smlouva mezi čtyřmi pražskými univerzitními národy o dodržování svornosti, tedy ona concordia nacionum, kterou nechali vítězstvím opojení čeští mistři......vymazat, ve snaze navždy ji vytěsnit z univerzitní paměti."

KONEC VZDĚLANOSTI V ČECHÁCH

Prvním důsledkem Dekretu kutnohorského byl demonstrativní odchod 3/4 všech studentů a profesorů z Prahy ihned po skončení semestru. Měli kam jít a všude byli vítáni. Na univerzitách ve Vídni, v Lipsku, Krakově nebo v Heidelbergu si nad hloupostí Čechů nepochybně mnuli ruce. Příliv nových univerzitánů a zároveň rozklad konkurenčního a do té doby nejvýznamnějšího vzdělávacího ústavu v říši byl něčím, v co nemohli doufat ani v nejblaženějších snech.

PÁD

Na fakultě svobodných umění /artistické/ klesaly počty studentů rok od roku. V roce 1416 zbavil kostnický koncil pražskou univerzitu privilegií. Následně v lednu 1417 odmítl pražský arcibiskup Konrád z Vechty udělit povolení k mistrovským zkouškám. Vyhlášením pravověrnosti kalichu v březnu 1417 se univerzita definitivně vyvázala ze sítě evropských univerzit. Historik Fr. Šmahel k tomu dodává:"Jestliže již dříve doktrinální rozepře zatlačovaly výuku do pozadí, v roce 1419 se již nekonaly ani zkoušky."

Také pražská právnická univerzita po roce 1409 ztrácela svůj mezinárodní charakter. Ztenčil se učitelský sbor, ustala vědecká činnost, postrádáme zprávy o výuce. Poslední tři posluchače intituloval roku 1418 poslední rektor právnické univerzity. K tomu Jiří Kejř:" Od vrcholných let, kdy měla univerzita mezinárodní věhlas, byla hojně navštěvována a vzkvétala bohatým vědeckým životem, klesala postupně do bezvýznamnosti. Neměla už ani učitele, ani žáky."

Nadbíhání světské moci a domáhání se králova rozhodnutí ve vzájemných sporech se českým univerzitním mistrům brzy zle vymstilo. Na teologické fakultě Václav IV. vyřešil nekonečné hašteření profesorů roku 1413 jednoduše. Nařídil Husovi odejít z Prahy a čtyři další teology /mj. Stanislava ze Znojma/ vypověděl ze země. Historik Jaroslav Kadlec vývoj shrnuje následovně:" Odstraněním čtyř předních profesorů byl počet členů profesorského sboru snížen z 8 na 4 a provoz fakulty byl ochromen. Tři roky nato se tragédie fakulty dovršila, když otcové kostnického koncilu činnost univerzity suspendovali."

Krátkou naději pro torzo někdejší pražské univerzity přineslo r. 1447 obnovení práv papežem Mikulášem V., naděje však pohasla po nástupu Jiřího z Poděbrad na trůn. R.1458 rada univerzitních mistrů rozhodla o povinné přísaze všech graduovaných na kompaktáta. Žalostné trosky kdysi velkolepé Karlovy a Arnoštovy univerzity, již tak smrsklé na jedinou artistickou fakultu, přestaly Evropu zajímat. Škola, nyní již jen "bezvýznamné regionální učiliště" /Fr. Šmahel/, upadla na příští staletí do bezvýznamnosti, ve které setrvává dodnes.

Autor: Jaroslav Konáš | pátek 24.8.2018 12:54 | karma článku: 27.41 | přečteno: 1821x

Další články blogera

Jaroslav Konáš

Tma přede mnou, tma za mnou, tma v hlavě

V uplynulých týdnech okupovaly český mediální pidivesmír dvě události, které v plné nahotě demonstrují úpadek, zoufalství a vykostěnost české politiky.

12.2.2024 v 6:22 | Karma článku: 26.03 | Přečteno: 542 | Diskuse

Jaroslav Konáš

Dynastie mužiků

Už více než sto let trpí Rusko strašnou chorobou, rakovinou moci, kterou nelze snadno vyléčit. A její choroboplodné zárodky znovu rozsévá po Evropě.

24.2.2022 v 6:32 | Karma článku: 17.51 | Přečteno: 419 | Diskuse

Jaroslav Konáš

Fialův severák a Zemanovi Hurvínci

Pryč jsou časy, kdy ze závětří vyhřátého opozičního pelíšku udílel Petr Fiala premiéru Babišovi knížecí rady a uštěpačné posměšky. Volebním vítězstvím vystrčen do nevlídného politického severáku ocitá se v nahé realitě Zemanlandu

10.12.2021 v 9:33 | Karma článku: 23.76 | Přečteno: 858 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 1 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 10.57 | Přečteno: 291 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.83 | Přečteno: 342 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 96 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1980

Investiční poradce, sběratel, důchodce. Autor knihy Důvěrná zpráva o Janu Žižkovi z Trocnova.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...