Mýtus a realita - Jan Hus IV.

5. 08. 2018 8:48:11
Český génius Jára Cimrman senzačně zasáhl do dějin šachu, když při simultánce v Madridu pohrozil mistru světa Capablancovi dvojitým šachem.

To, čeho se Hus dopustil v říjnu 1412 nelze nazvat jinak, než kouskem vpravdě cimrmanovským. Po sérii soudních a úředních proher a po definitivně neúspěšném odvolání k římské kurii, ohlásil Hus veřejným vyhlášením z kazatelny a přibitím písemného oznámení na bránu malostranské mostecké věže "odvolání ke Kristu". Není pochyb, že tento nejbizarnější z Husových kousků - odvolání k neexistující soudní instanci - je důsledkem, mírně řečeno, vykolejeného myšlení. Společně s Husovým dalším prohlášením ve spisu Contra Palecz /Proti Pálčovi/, že chce mít zásadně za soudce Boha a Ježíše a že člověk se má soudci podřídit, jen pokud neomylně soudí podle písma, se nám zde nabízí nelítostný vhled do Husovy osobnosti. Namísto pokory vidíme zde spíše neschopnost prohrávat, povýšenost a přesvědčení, že "hraju vlastní ligu".

Mistr Marek z Hradce napsal Husovi v osobním dopise, že chce soudit živé i mrtvé, ale sám nechce být nikým souzen a všechny poučuje, ale sám být poučen nechce.

Historik Jiří Kejř k tomu dodává:"Husova doktrína o Božím zákonu jako absolutním kritériu.....je ve skutečnosti popřením závaznosti práva."

Také Husův kolega a souputník Páleč namítá, že tímto požadavkem by Hus odmítl pravomoc nejen církve, ale jakéhokoliv pozemského soudce.

A tak zatímco šachový mistr Capablanca zmaten nahlásil tah pěšcem na G12, čímž zaznamenal první out v dějinách šachu, římská kurie se zmást nenechala a Husovi vystavila definitivní účet o dva roky později v Kostnici.

Jiným Husovým excesem bylo tvrzení, sdílené s Wycliffem, že všechny svátosti, udílené knězem, který spáchal smrtelný, hřích jsou neplatné. Hus ovšem neodpovídá na námitku, jak by k tomu přišel řádně žijící křesťan, který se před lety řádně oženil, zplodil děti, pohřbil své rodiče. Dávným hříchem kněze, který ani nemusí vyjít najevo, by se život takového chudáka ocitl ve víru - náhle by léta žil v nemravném konkubinátu, jeho děti by byly bastardy, mrtví blízcí by byli pohřbeni bez platné zpovědi a posledního pomazání.

K podobným výtkám Hus mlčí a zatvrzele trvá na svém - navzdory vší logice a zdravému rozumu.

Pozdější pokusy Husových apologetů, upravit formálně smysl Husových slov, jsou liché. Právě při výkladu na toto téma /rozšířené Husem bez vědomí jeho advokáta Jana z Jesenice i na světské vládce/ v Kostnici, přerušil kardinál D ́Ailly Husa a požádal krále Zikmunda, který právě diskutoval s jiným účastníkem koncilu, aby si uvedená slova znovu poslechl. Poté požádal Husa, aby vše zopakoval a Hus tak učinil. O smyslu Husova výkladu nemůže být pochyb.

HUS A ČESKÝ JAZYK

Jednou z mála jistot, které u Husa máme, je jeho bezvadná čeština, která mu jistě byla, na rozdíl od některých kolegů /Stanislav ze Znojma, Ondřej z Brodu/, jazykem mateřským. Svědčí o tom nejen knihy, které později psal pro české čtenáře, ale i jeho osobní poznámky.

Užívání češtiny má ovšem u Husa své limity a jeho svět intelektuální je bez výhrad latinský. To se týká překvapivě i kaple Betlémské.

Betlémská kaple byla sice vybudována pro kázání v českém jazyce, byl to ale právě Hus, kdo toto jazykové privilegium začal omezovat. Asi čtenáře překvapí, že Husem vybrané a objednané nápisy na stěnách byly.....latinsky ! Jedinou výjimku tvořilo desatero a krátká modlitba Vieřím v Buoh /Credo/. Důvody není snadné nalézt a i historici váhají. František Šmahel se domnívá, že nápisy /většinou citáty církevních klasiků/ sloužily spíše pro orientaci a jako záchytné body pro kazatele. Je ale možné i vyvodit, že posluchači betlémských kázání nebyla chudina a prostý lid.

Podobně se prostor pro české kázání zúžil, když po oslabení Husovy pozice na univerzitě začal Hus tribunu v Betlémě využívat pro latinská kázání a přednášky pro své studenty, stoupence a reformní kolegy.

HUS A UMĚNÍ

Z umění byl Husovi patrně nejbližší zpěv. Jako kněz podporoval zpěv při bohoslužbách, uznával ale jen zpěv hymnického charakteru, sám byl pravděpodobně autorem písně Jezu Kriste, štědrý kněže. Byl ovšem nepřítelem tehdy již do kostelů pronikajících umělecky náročnějších hudebních forem, jaké přinášela raná renesance, např. rondeau. Dokonce neváhal pochválit arcibiskupa za jejich zákaz a sám sepsal spisek "Contra cantores francigenas in ecclesia" /Proti kostelním zpěvákům na francouzský způsob/.

Podobně obojaký byl i Husův postoj k obrazům a sochám. Ty Hus jednoznačně odmítal, s výjimkou těch, jimiž jsou věřící "k náboženství puzeni". Historik Fr. Šmahel k tomu poznamenává:"Jinak tomu však bylo s obrazy krásných madon, ano těch, které se modernímu člověku tolik zamlouvají. Hus v nich viděl velké nebezpečí, zvláště pro muže, kteří "vidúce pěkné obrazy svatých panen, jež kráše malují, než sú byly tělesně zpósobeny, mají zlá myšlenie i hnutie a vpadují v pokušenie".

Pro názornost si poslechněme Husovu píseň schválenou:

A také rondeau Husem zavrhovanou:

Pokračování příště

Autor: Jaroslav Konáš | neděle 5.8.2018 8:48 | karma článku: 20.72 | přečteno: 1047x

Další články blogera

Jaroslav Konáš

Tma přede mnou, tma za mnou, tma v hlavě

V uplynulých týdnech okupovaly český mediální pidivesmír dvě události, které v plné nahotě demonstrují úpadek, zoufalství a vykostěnost české politiky.

12.2.2024 v 6:22 | Karma článku: 26.03 | Přečteno: 542 | Diskuse

Jaroslav Konáš

Dynastie mužiků

Už více než sto let trpí Rusko strašnou chorobou, rakovinou moci, kterou nelze snadno vyléčit. A její choroboplodné zárodky znovu rozsévá po Evropě.

24.2.2022 v 6:32 | Karma článku: 17.51 | Přečteno: 419 | Diskuse

Jaroslav Konáš

Fialův severák a Zemanovi Hurvínci

Pryč jsou časy, kdy ze závětří vyhřátého opozičního pelíšku udílel Petr Fiala premiéru Babišovi knížecí rady a uštěpačné posměšky. Volebním vítězstvím vystrčen do nevlídného politického severáku ocitá se v nahé realitě Zemanlandu

10.12.2021 v 9:33 | Karma článku: 23.76 | Přečteno: 858 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.97 | Přečteno: 235 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 312 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 96 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1980

Investiční poradce, sběratel, důchodce. Autor knihy Důvěrná zpráva o Janu Žižkovi z Trocnova.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...