Husitští miliardáři aneb jedno tabu českých dějin IV.

22. 05. 2018 12:26:49
Hejtman Žižka, hejtman Prokop Holý.....Položili jste si někdy otázku, kolik bylo vlastně husitských hejtmanů ? Vsadím se, že neuhodnete !

Historici Pavlica a Klanicová si otázku nejen položili, ale přinesli také odpověď. Ve své práci z r. 1994 napočítali ne méně, než 356 husitských hejtmanů. A vzhledem tomu, že neměli možnost prostudovat množství regionálních pramenů, lze tento počet odhadnout na více než 400.

Je jasné, že tak obrovské množství velitelů nemohlo příslušet jen k několika největším kališnickým uskupením, např. k táborům nebo sirotkům. A že hejtmanem se sám mohl jmenovat leckdo, kdo si najal pár zbrojnošů a vydal se hledat štěstí rozbouřenou zemí.

Ve filmu Sedm statečných se skupina vesničanů radí, kde koupit zbraně, aby ubránili vesnici. Pistolník Chris jim radí:"Nekupujte zbraně, jsou drahé. Najměte si raději pistolníky, ti jsou levní." Tato scéna osvětluje v kostce i situaci v tehdejších Čechách v letech 1419 - 1434. Zatímco dobrý meč měl cenu stáda krav, nájemný zbrojnoš byl k mání za pár grošů na den.

Není divu, že v takových podmínkách se množili podnikavci, zvláště z nejnižší rytířské vrstvy, kteří s několika najatými zbrojnoši započali svoji cestu k moci a bohatství. Od přepadení mlýna nebo tvrze, přes vydrancovaný klášter nebo městečko až k ovládnutí větších, ba i velkých měst a celých panství.

Historik František Šmahel si v knize Husitská revoluce povzdechl:"Samozřejmost, s níž většina husitských hejtmanů aplikovala artikul o chudé církvi ve svůj zištný prospěch, překrývá temným stínem pozitivní projevy revoluční sekularizace."

S přibývajícím majetkem ovšem nabývalo na významu i "politické krytí" těchto rytířů štěstěny a zde začínaly vstupovat do hry i diplomatické schopnosti, známosti nebo rodová spřízněnost.

Popis nabývání majetku stovkami jmenovaných i samozvaných kališnických hejtmanů by vydal na mnohasetstránkovou knihu. A tak na závěr krátkého seriálu o husitských revolučních zbohatlících alespoň několik jmen, která nemůžeme pominout.

Jakoubek z Vřesovic - původně mladší syn z chudé zemanské tvrze na Hodonínsku. Z chaosu prvních let války se vynořuje jako hejtman severočeské Bíliny, ze které postupně vybuduje centrum obrovské domény. Není divu, že brzy začal být brán vážně i císařem Zikmundem a jeho nejbližšími spolupracovníky. Už dlouho před bitvou u Lipan probíhala čilá jednání mezi Jakoubkem a císařskými legáty. Tajně uzavřená dohoda znamenala přínos pro obě strany - pro Zikmunda oslabení táborů a sirotků, pro Jakoubka příslib dědičného držení ovládaných severočeských panství. Zikmundova majetková zástava ve výši 8.052 kop gr. katapultovala Jakoubka do nejvyšších majetkových pater tehdejších Čech. Ještě v 17. století patřili jeho potomci k nejbohatším rodinám v království.

Bedřich ze Strážnice - další Moravan mazi českými hejtmany. Byl nejen dlouholetý táborský velitel a kněz, ale i vynikající stratég. Už před lipanskou bitvou vstoupil v tajná jednání se Zikmundem. Výsledkem bylo nejen jeho odmítnutí bojovat jen několik hodin před osudovým střetnutím /více v článku Neslavné husitské prohry - Lipany 1434/, ale i z toho vyplývající tučná odměna. Bedřichova hvězdná hodina ovšem nastala v r. 1437, kdy po dlouhých jednáních v čele táborské delegace dojednal se Zikmundem povýšení Tábora na královské město se všemi patříčnými městskými privilegii. A je příznačné, že zatímco pro Tábor vyjednal připsání okolních polností, lesů, rybníků a vsí i s poddanými v hodnotě 2.900 kop gr., sám pro sebe získal do dědičného držení město Kolín s přilehlým panstvím a 23 vesnicemi v ceně 3.000 kop gr.

Mikuláš Trčka z Lípy - pouhý výčet majetku tohoto významného táborského spojence zní téměř pohádkově - 9 hradů a tvrzí, 14 měst a městeček a 320 /slovy: třistadvacet ! / vsí. A přesto nebyl Mikuláš Trčka mezi hejtmany rytířského stavu nejbohatší. Toto čestné místo patří poslednímu z jmenovaných:

Mikuláš z Lobkowicz řečený Chudý - Fr. Šmahel ho neváhal zařadit na "černou listinu urozených dravců", jiný historik Milan Moravec vypočetl jeho majetek jen na Zikmundových zástavách na 12.400 kop gr. Věru, dlouhý a pestrý život měl tento někdejší oblíbenec Václava IV. a někdejší podporovatel Jana Husa.

Výše uvedení "mužové revoluce" mají jedno společné - všichni pocházeli z chudých zemanských rodin, začínali doslova od píky a ve svém životě museli prokázat stěží představitelnou míru odvahy, houževnatosti a diplomatického umu. Sluší se také na závěr dodat, že ani největští husitští predátoři nedosáhli výše majetku, jaký si v průběhu revolučních let jen na zástavách přivlastnili dva nejvýznamnější katoličtí magnáti panského stavu - Šternberkové / 21.000 kop gr./ a Rožmberkové /19.000 kop gr./. Ale to už je jiný příběh.

Autor: Jaroslav Konáš | úterý 22.5.2018 12:26 | karma článku: 31.58 | přečteno: 1933x

Další články blogera

Jaroslav Konáš

Tma přede mnou, tma za mnou, tma v hlavě

V uplynulých týdnech okupovaly český mediální pidivesmír dvě události, které v plné nahotě demonstrují úpadek, zoufalství a vykostěnost české politiky.

12.2.2024 v 6:22 | Karma článku: 26.03 | Přečteno: 542 | Diskuse

Jaroslav Konáš

Dynastie mužiků

Už více než sto let trpí Rusko strašnou chorobou, rakovinou moci, kterou nelze snadno vyléčit. A její choroboplodné zárodky znovu rozsévá po Evropě.

24.2.2022 v 6:32 | Karma článku: 17.51 | Přečteno: 419 | Diskuse

Jaroslav Konáš

Fialův severák a Zemanovi Hurvínci

Pryč jsou časy, kdy ze závětří vyhřátého opozičního pelíšku udílel Petr Fiala premiéru Babišovi knížecí rady a uštěpačné posměšky. Volebním vítězstvím vystrčen do nevlídného politického severáku ocitá se v nahé realitě Zemanlandu

10.12.2021 v 9:33 | Karma článku: 23.76 | Přečteno: 858 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 8.41 | Přečteno: 257 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 314 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.06 | Přečteno: 354 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 96 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1980

Investiční poradce, sběratel, důchodce. Autor knihy Důvěrná zpráva o Janu Žižkovi z Trocnova.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...