Jaroslav Konáš

Ta nebezpečná nenávist

11. 08. 2017 11:14:46
Nevím, které slovo bylo vyhlášeno Slovem roku 2016. Možná to nebyla "nenávist", ale klidně by být mohla.......

Se samotným pojmem "nenávist" je jedna velká potíž. Je to lidská emoce a jako taková není kvantifikovatelná. Nelze ji změřit stopkami ani teploměrem. Pokud se osočením z nenávisti častujeme v internetových diskuzích, jedná se o zmatení pojmů nebo o snahu ujasnit si pozice a východiska spoludiskutujících. Velmi nebezpečná situace nastává, pokud dovolíme, aby se pojmu "nenávist" chopili politici nebo dokonce trestní řád a soudy. V praxi ani v teorii nelze totiž odlišit nenávist od jiných méně vyhraněných negativních postojů - nechuti, odmítání, odporu, kritického odsouzení, od nesouhlasu racionálního i iracionálního. Nenávist můžeme cítit, ale nikdo nám ji nemůže dokázat. Je prchavá - můžeme ji cítit v tuto chvíli, ale za hodinu už ne.

Znovu jsem si to uvědomil v nedávno probíhající diskuzi okolo osoby a postojů prof. Halíka. Přesto, že někteří zvláště impulzivní diskutující se k nenávisti doslova přihlásili, nemyslím, že by cítili skutečnou a osobní nenávist k vcelku neškodnému filosofovi.

Páter Halík je kněz a jeho prvořadou starostí je péče o naše duše / ano, i nevěřících /. Odtud jeho úzkost před nenávistí, která duši ničí / buddhista by řekl "karmu", ateista "psychickou rovnováhu" /. Bylo by přece paradoxní vyhlašovat nenávist vůči muži, který nenávist odmítá a varuje před ní.

Stále si zřejmě nemůžeme zvyknout na to, že mezi námi žijí lidé propastně rozdílných názorů na zásadní věci. Že je tu pan Konvička, který hlásá semletí muslimů do masokostní moučky, a je tu pan Halík, který prohlašuje muslimy za naše bratry ve víře. Oba pánové nám ale jen demonstrují, jak realizují jedno z nejdůležitějších přirozených práv člověka - právo vyjádřit veřejně svůj názor / či jak říká Roman Joch: Vyjádřit veřejně svůj názor a zůstat na svobodě /.

To poslední, co by měl kdokoli činit, je odstraňování jakýchkoli názorů z očí veřejnosti pod záminkou hlásání nenávisti. Proč ? Protože jen s takovým názorem lze polemizovat, který je veřejně vysloven.

Ve známém Formanově filmu Lid vs Larry Flint stane vydavatel Hustleru před soudem za to, že zveřejnil oplzlou a zjevně nepravdivou karikaturu oblíbeného kněze a kazatele. Poté, kdy je soudem osvobozen, říká novinářům: " Když soud ochrání čuňáka jako jsem já, ochrání vás všechny."

Tak vypadá skutečná svoboda, dámy a pánové ! Nelíbí se Vám ? Sorry jako.....Ale jiná není !

Autor: Jaroslav Konáš | karma: 18.15 | přečteno: 747 ×
Poslední články autora