O sběratelství obrazů a investování do nich VI.

2. 08. 2017 21:21:04
V nedávné diskuzi pod mým článkem Falešný Filla a věční "lovci výhod" zazněly různé názory na možnosti investování do umění i pochybnosti o tom, jak a zda vůbec, lze odhadnout budoucí význam žijícího malíře.

Pokusím se, pokud možno jednoduše, poodhalit poněkud mystický opar, který se nad celou problematikou investování do umění a sběratelství obrazů vznáší.

" Kupujte malíře, dokud jsou mladí. Až budou slavní, nezaplatíte je." Věta, kterou tu a tam slýchám, žel, není dobrou radou. Naopak, já zákazníkům říkám: " Nekupujte mladé malíře. Mládí není žádná zásluha. Kupujte malíře dobré ! " Zdá se to poněkud cynické a kdyby se tím řídili všichni kupci obrazů, mladí malíři by umřeli hlady. Ale nic naplat, pokud jde o investování peněz s cílem zaručeného zisku, vycházejí mladí malíři naprázdno. A jsme u prvního parametru, který investor posuzuje.

VĚK - 25 let. Malíř čerstvě ukončil Akademii výtvarných umění nebo jinou podobnou školu. Příštích pět až deset let se bude zvolna promalovávat k svébytnému projevu a odpoutávat od vlivu svého profesora a jiných vzorů.

Špálův pohled na hrad Kost ve věku 23 let. Obraz nijak zvlášť nevyčnívající z dobové produkce.

Totožný motiv ze stejného místa o třicet let později nám dává vzácnou možnost pochopit obrovskou proměnu, kterou malíř prošel. Rozdíl v projevu se odráží i v ceně. / Zdroj: www.artplus.cz /

30 - 40 let. Malíř dozrál, stal se osobitým a nezaměnitelným. Ve své generaci se zařadil mezi skupinku pěti až deseti premiantů.

Proměna jakou projde malíř / zde Adam Štech, roč. 1980 / během pouhých osmi let po absolvování AVU je až neuvěřitelná.

Přesto je šance, že nákupem malíře v tomto věku dobře investujete, asi 50 %. Malíř totiž stále ještě může učinit životní rozhodnutí a tzv. " přehodit výhybku ". Opustí malbu a odjede žít do chatrče s brazilskými indiány. Odejde meditovat do buddhistického kláštera v Indii. Případně bojovat proti devastaci severních Čech z chalupy v Krušných horách. Nesmějte se, prosím, to jsou skutečné případy. Malování se mu zkrátka stane nicotným, směšným a nedůstojným pinožením tváří v tvář bolestem našeho světa. To jsou pohnutky, které bych nazval " filosofické ."

A pak jsou jiné důvody, a to finanční. Malíř se oženil / podruhé, potřetí..../ a naskýtají se mu i jiné a snadnější způsoby obživy, než malování obrazů. V reklamní agentuře, u filmu, v nakladatelství atp. Bohužel, takto opuštěné dílo se stává torzem a pozvolna spěje k zapomenutí a tím i ke ztrátě ceny.

50 let a více. Malíř získává definitivně svoji pozici v českém umění horizontálně / mezi žijícími kolegy / i vertikálně / jeho dílo se stává významnou kapitolou v dějinách českého malířství /. Jistota úspěšné investice je 99 %. A to jedno procento ? Čistě hypoteticky - může např. vyjít najevo, že celé dílo známého malíře vytvořil někdo úplně jiný. Ale i v takovém případě by pravděpodobně ztráta nebyla velká.

ŘEMESLO. S jedinou výjimkou /Kamil Lhoták/ si nevybavuji v českém výtvarném umění malíře, který by nevystudoval některou významnou školu. Každý malíř Vám potvrdí, že malování obrazů je skutečná alchymie. V technice malby se malíř zdokonaluje celý život a svá tajemství žárlivě střeží. Ovládnutí řemesla na dobré škole je zkrátka základním předpokladem malířova růstu.

VÝTVARNĚ HISTORICKÉ SOUVISLOSTI. Malíř nežije ve vzduchoprázdnu a nespadl s nebe. Jeho dílo logicky navazuje a odpovídá na podněty minulosti, vyrovnává se s objevy předchůdců a leckdy i završuje určitý vývoj. Malíř se tak po většinu života pohybuje na hraně, z níž mu hrozí dvojí nebezpečí pádu. Na jedné straně přílišná závislost na velkých předchůdcích a s tím spojené epigonství, na straně druhé uvíznutí v experimentování při snaze být originální za každou cenu, Zde je investorovou nezbytnou výbavou dobrá orientace v českém i světovém malířství.

V čem však spočívá největší úskalí při nákupu uměleckého díla ? Tereza Tomandlová ve své diplomové práci " Míra návratnosti investice do obrazů a determinanty jejich tržní ceny " / VŠE 2011, přístupno na internetu / pojmenovává toto úskalí jedním slovem: HETEROGENNOST. Jde o to, že pokud kupujete půlkilogramovou cihlu zlata, je v zásadě jedno, zda ji koupíte v Praze, v Tokiu nebo v Sydney a je jedno, jestli koupíte jednu, dvě nebo deset, cena je jasná a snadno ověřitelná. Heterogennost výtvarného umění jako komodity znamená pravý opak. Budete - li vybírat z pěti obrazů Jana Zrzavého, nenajdete mezi nimi dva totožné a ceny jednotlivých děl se mohou lišit i řádově. Zde totiž vstupuje do hry i poslední důležitý prvek při posuzování hodnoty obrazu. A tím je KVALITA. Malíř namaluje v průměru 20 až 25 obrazů ročně. Ovšem jen čtyři až pět z nich jsou skutečně špičková díla. Jak je to možné ? I malíř je jen člověk a pokud namaluje od jednoho motivu, dejme tomu, pět pláten, jejich kvalita bude vždy individuální. Kdybychom měli to štěstí a těchto pět pláten mohli v ateliéru seřadit chronologicky vedle sebe, viděli bychom následující : Obrazy 1, 2 a 3 by byly pokusy uchopit motiv. Každý z nich by se posunul blíže k představě autora, ale žádný by ji nenaplňoval zcela. Obraz č. 4 by byl asi ten pravý. Autor "trefil" motiv barevně i kompozičně, zvolil i správný formát. Obraz č. 5 by už v kvalitě opět zaostával, právě na něm malíř pochopil, že lépe už to nepůjde. To, co hledá sběratel, galerista i investor je obraz č. 4, toť vše. Jak prosté !

Autor: Jaroslav Konáš | středa 2.8.2017 21:21 | karma článku: 18.17 | přečteno: 767x

Další články blogera

Jaroslav Konáš

Tma přede mnou, tma za mnou, tma v hlavě

V uplynulých týdnech okupovaly český mediální pidivesmír dvě události, které v plné nahotě demonstrují úpadek, zoufalství a vykostěnost české politiky.

12.2.2024 v 6:22 | Karma článku: 26.03 | Přečteno: 542 | Diskuse

Jaroslav Konáš

Dynastie mužiků

Už více než sto let trpí Rusko strašnou chorobou, rakovinou moci, kterou nelze snadno vyléčit. A její choroboplodné zárodky znovu rozsévá po Evropě.

24.2.2022 v 6:32 | Karma článku: 17.51 | Přečteno: 419 | Diskuse

Jaroslav Konáš

Fialův severák a Zemanovi Hurvínci

Pryč jsou časy, kdy ze závětří vyhřátého opozičního pelíšku udílel Petr Fiala premiéru Babišovi knížecí rady a uštěpačné posměšky. Volebním vítězstvím vystrčen do nevlídného politického severáku ocitá se v nahé realitě Zemanlandu

10.12.2021 v 9:33 | Karma článku: 23.76 | Přečteno: 858 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.49 | Přečteno: 588 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.65 | Přečteno: 894 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.59 | Přečteno: 1533 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 493 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 96 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1980

Investiční poradce, sběratel, důchodce. Autor knihy Důvěrná zpráva o Janu Žižkovi z Trocnova.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...