Falešný Filla a věční "lovci výhod"

Je to stále stejná písnička. Někdo známý /známý známého, známý známého známého/ Vám nabídne jedinečnou možnost koupit cenný obraz známého mistra. Cena senzační, původ důvěryhodný, zisk zaručen. No, nekupte to....

Naposledy se té příležitosti dostalo známé herečce Jiřině B., režisérovi Ivanu Z. nebo řediteli významného média. Kdyby paní Jiřině nabídli, aby si koupila smaragdový náhrdelník od Cartiera v pekařství, nejspíš by se zarazila. Upřímě - představa, že Vám banka prodá obraz Emila Filly za polovinu odhadní ceny je stejný nonsens.. Propadne - li jako bankovní zástava kvalitní obraz známého mistra, banka takový úlovek rozhodně neprodá. Uloží ho do depozitáře a obraz se stane investičním aktivem. Ceny obrazů totiž rostou rychleji, než cena zlata nebo diamantů a těmi, kdo to vědí nejlépe, jsou právě investiční bankéři.

Nebylo by fér, posmívat se obětem podvodníka, ale postižení nebyli žádní prosťáčkové, nýbrž inteligentní a zkušení lidé s rozsáhlými známostmi ve světě umění i byznysu.

"To mají ti bohatí z toho, že se potřebují chlubit  slavným jménem jako je Julius Mařák nebo Mikoláš Aleš. Kdyby si koupili obraz mladého a ještě méně známého malíře, takového Špály nebo Zrzavého, dostali by obraz zaručeně pravý a ještě by měli zásluhu na tom, že pomohli mladému umělci."  Tak nějak /cituji zpaměti/ psal někdy ve dvacátých letech spisovatel Karel Čapek na okraj velké falzifikátorské aféry, která postihla několik prvorepublikových boháčů.

Dnes čteme jeho slova s nostalgií, ale podstata jeho povzdechnutí se zase tolik nezměnila. Za 1.950.000 Kč / tolik známá herečka zaplatila za jediné falzum Emila Filly / může dnes sběratel nebo investor pořídit  10 až 15 špičkových obrazů galerijní kvality a vytvořit si jedinečnou kolekci nejvýznamnějších žijících malířů. Kolekci, jejíž hodnota v příštích 15 - 20 letech bude stoupat v průměru o 20 - 30 % ročně. Možná více. Tak nějak by vypadala opravdová investice do umění.

Ale vím, že je to marné. Věční "lovci výhod" budou mezi námi vždy a sebevětší bohatství je neochrání před  chimérickou "výhodnou koupí". A sběratel nebo galerista může jen vrtět hlavou: " Škoda těch peněz  ! "

Autor: Jaroslav Konáš | sobota 22.7.2017 18:48 | karma článku: 40,29 | přečteno: 6253x
  • Další články autora

Jaroslav Konáš

Dynastie mužiků

24.2.2022 v 6:32 | Karma: 17,51

Jaroslav Konáš

Tma na konci tunelu

9.4.2021 v 11:18 | Karma: 24,19